Експерти назвали 10 причин коливання рівня цукру в крові

Експерти медичного порталу Everydayhealth.com відзначили 10 головних чинників, здатних викликати коливання рівня цукру в крові.

Перший фактор – зневоднення. Це одна з причин гіперглікемії: коли в організмі людини спостерігається дефіцит рідини, цукор в крові перетворюється в надмірно концентрований, відзначають експерти.

Дослідники розглянули і зворотний зв’язок. Вони підтвердили, що підвищений цукор частіше спонукає сходити в туалет, що безпосередньо пов’язано зі зневодненням.

Тим, хто відчуває труднощі при вживанні води, експерти порадили віддати перевагу несолодким трав’яним чаям з додаванням льоду або часточок різних цитрусових, м’яти і заморожених ягід.

Популярним штучним підсолоджувачам також не варто довіряти. Тільки на перший погляд вони здаються нешкідливими, в той час як самі здатні спровокувати порушення гомеостазу глюкози, відзначають фахівці.

Різні лікарські засоби теж здатні впливати на коливання рівня цукру. Наприклад, поширені протизаплідні препарати, певні типи антидепресантів і нейролептиків, сечогінні та назальні засоби можуть підвищити значення цукру. Протилежний ефект спостерігається при використанні крапель від кашлю.

Також експерти наголошують на тому, що у деяких груп людей в період між двома годинами ночі і вісьмома годинами ранку спостерігається різкий підйом цукру. Допомогти уникнути подібного явища допоможе перекус невеликою порцією багатого білком низьковуглеводного продукту.

Передменструальна фаза з її гормональними змінами в організмі жінок теж може відбитися на значеннях цукру в крові. У норму показники найчастіше приходять або відразу, або через деякий час після того, як почнуться місячні.

Брак сну може бути не менш значним фактором для коливань цукру в крові.

Не менше відображаються на життєдіяльності організму, в тому числі і рівні цукру, погодні зміни. Інтенсивний холод або спека здатні викликати реакцію у вигляді різкої зміни значень цукру. Діабетики можуть бути схильними навіть до зміни часових поясів.

Експерти помітили, що кофеїн і його похідні здатні впливати на інсулін, що призводить до зниження або підвищення його рівня.

Бувають також випадки помилкової тривоги, пов’язані з помилками під час проведення тестування. Фахівці наголосили на необхідності мити руки перед початком подібної процедури. При дотриманні цього правила, результати будуть коректними, додали експерти.

Поділись


Новини партнерів