Експерти пояснили, які продукти не поєднуються з ліками

Деякі продукти можуть знизити ефективність ліків або спровокувати виникнення побічних ефектів, тому тим, хто проходить курс лікування медичними препаратами, варто переглянути свій раціон.

Про те, з якими продуктами не поєднуються ті чи інші ліки, розповіла лікар-гастроентеролог платформи Medikit Здорна Вікторія Володимирівна.

Медичні препарати та ліки, які не варто поєднувати

Антибіотики не можна поєднувати з цитрусовими – вони прискорюють всмоктування, що може викликати передозування. Продукти, що містять кальцій і білок, перешкоджають засвоєнню препарату. Рекомендується почекати 2-3 години до або після прийому ліків, перш ніж їсти кисло-молочний сир, твердий сир, курку, бобові або яйця. А ось від жирної, смаженої і гострої їжі на час лікування взагалі варто відмовитися – вона впливає на печінку, яка і так відчуває велике навантаження.

Антикоагулянти призначають для розрідження крові та профілактики тромбозу. Перешкодити процесу може вітамін К, що міститься в листових овочах і зелені, волоських горіхах, печінці. На час лікування варто скоротити їх вживання. На препарати нового покоління це не поширюється, проте варто проконсультуватися з лікарем. Також потрібно обмежити вживання журавлини: антиоксиданти, що містяться в ній, нівелюють дію деяких активних речовин і можуть спровокувати кровотечу.

Болезаспокійливі втрачають свої властивості в поєднанні з різними копченостями. На час курсу лікування їх варто виключити зі свого раціону.

Залізовмісні препарати погано засвоюються в поєднанні з борошняними, солодкими, молочними продуктами, чаєм і кавою.

Статини, що знижують рівень холестерину в крові, не дружать з цитрусовими. Речовини, які містяться в фруктах, заважають печінці руйнувати статини, через що в організмі різко збільшується їх концентрація, що може привести до передозування.

Протиревматичні ліки агресивно впливають на слизову шлунково-кишкового тракту. Щоб не спровокувати розвиток гастриту, варто дотримуватися легкої дієти: відмовитися від жирного і смаженого, наваристих бульйонів, бобових, сирих овочів.

Поділись


Новини партнерів