5 продуктів, які небезпечно їсти на голодний шлунок

Незважаючи на соляну кислоту, яка міститься в шлунку, цей орган все-таки дуже чутливий і ніжний. Неправильний початок дня може привести до сильного болю в животі, тому не можна їсти на голодний шлунок ось ці продукти.

Цитрусові

По-перше, кислі апельсини і лимони можуть негативно вплинути на стан шлунку при підвищеній кислотності. По-друге, вони можуть викликати алергічну реакцію, навіть якщо у вас ніколи не було негативної реакції на цитрусові, вся справа в непередбаченій реакції шлунково-кишкового тракту. Тому перед зустріччю з свіжовичавленим апельсиновим соком краще з’їсти сир або кашу, але не варто пити сік з апельсинів або їсти грейпфрут натщесерце.

Томати

Надмірно “активні” органічні кислоти, які містяться в томатах, зокрема, дубильні, подразнюють стінки шлунку, підвищують кислотність і сприяють появі неприємних симптомів аж до печії і розвитку гастриту і виразки. Не треба їсти сирі томати натщесерце, краще вибрати інші, менш кислотні овочі, або ж додати томати в яєчню, трохи їх обсмажити.

Кава

Складно уявити собі бадьорий ранок без чашечки міцної і ароматної кави, але пити її все-таки краще попередньо поснідавши. Ранкова зустріч порожнього шлунку з цим насиченим напоєм не надто вже радісна – кава стимулює багато функцій шлунково-кишкового тракту, в тому числі секрецію соляної кислоти, що також може викликати гастрит. Крім того, кава запускає роботу підшлункової залози – починає вироблятися панкреатичний сік з ферментами для перетравлення їжі, а її немає в шлунку… Це може призвести до збою її функціонування і панкреатиту.

Холодна вода

Всі знають, що краще за все натщесерце випити склянку води. Але тільки в жодному разі не холодної! Для шлунку, що знаходиться в “сплячому режимі”, зустріч з крижаною водою обернеться справжнім стресом. До того ж, така вода не надходить в кишечник відразу, а залишається в шлунку до того моменту, поки не нагріється до комфортної для подальшого всмоктування в кишечнику температури – на це організму потрібно буде ще витратити цінну енергію і час. Краще натщесерце випити воду кімнатної температури або трохи теплішу.

Банани

Здавалося б, що поганого в бананах? Виявляється, через високий вміст в них магнію і калію, вживання цих фруктів натщесерце загрожує дисбалансом магнію і калію в крові! А ще банани містять більше фруктози, ніж інші фрукти, тому їх вживання на порожній шлунок може перевантажити травну систему, особливо підшлункову залозу і печінку. Залиште банани на десерт.

Поділись


Новини партнерів