Підвищений тиск: 2 продукти, яких слід уникати гіпертонікам

Високий тиск або гіпертонія підвищують ризик серцевих захворювань та інсульту через пошкодження стінок артерій. Часто це є прямим результатом неправильних рішень щодо способу життя, прийнятих з плином часу, наприклад, нездорового харчування. Хоча деякі дієтичні рішення явно шкідливі для здоров’я, наприклад, переїдання солодкого, інші мають прихований ризик для здоров’я.

Це пов’язано з тим, що вільний цукор часто ховається в продуктах, які ми їмо, попереджають вчені з Великобританії.

Вільний цукор – це цукор, який додають в їжу або напої.

«Їжа з додаванням цукру, як правило, висококалорійна, але часто має дуже невелику харчову цінність або зовсім не має її. Додаткова енергія може змусити вас набрати вагу, що може підвищити ваш кров’яний тиск», – пояснює Blood Pressure UK.

Приправи, такі як кетчуп, майонез і заправки для салатів, містять доданий цукор.

Інші джерела включають:

  • Столовий цукор.
  • Джеми та варення.
  • Кондитерські вироби – солодощі та шоколад.
  • Фруктові соки і безалкогольні напої.
  • Печиво, булочки і торти.

Ви також повинні стежити за споживанням солі – чим більше солі ви їсте, тим вищий ваш кров’яний тиск, попереджає NHS.

«Намагайтеся з’їдати менше 6 г солі в день, що складає приблизно чайну ложку», – радять вчені.

Правильне харчування

Деякі продукти, наприклад, багаті калієм, можуть протидіяти шкідливим наслідкам вживання солі.

Як пояснює Американська кардіологічна асоціація (AHA), чим більше калію ви їсте, тим більше натрію ви втрачаєте з сечею. Калій також допомагає зняти напругу в стінках кровоносних судин, що допомагає ще більше знизити кров’яний тиск», – пояснює AHA.

Фрукти, овочі, знежирені або нежирні (один відсоток) молочні продукти і риба є хорошими природними джерелами калію, зазначають вчені.

Поділись


Новини партнерів