Стало відомо, коли вживання авокадо може зашкодити здоров’ю

Авокадо став символом правильного харчування, завдяки доведеній користі. Цей плід популярний у людей, що піклуються про своє здоров’я. Він цінується за вміст мононенасичених жирів і інших поживних речовин.

Дійсно, авокадо не містить холестерину, є корисним для серця джерелом ненасиченого жиру, який підвищує рівні хорошого холестерину (ЛПВЩ). До того ж, авокадо легко вписати в будь-який раціон.

Однак, незважаючи на десятки переваг, ця здорова їжа може викликати і небажані побічні ефекти, якщо її вживати в великих кількостях, відзначають фахівці.

Так, авокадо може бути причиною мігрені через вміст амінокислоти тирозину, яка розщеплюється в організмі на тирамін. Саме він пов’язаний з виникненням головного болю при мігрені і підвищенням кров’яного тиску.

Британський Національний фонд головного болю зазначає, що цей плід слід вживати з обережністю, якщо є схильність до частого головного болю.

Крім цього, вживання занадто великої кількості авокадо також може викликати загострення синдрому роздратованого кишечника. У ньому міститься досить багато поживних підсолоджувачів, які зазвичай використовуються в дієтичних продуктах. Один з них – сорбіт. Цей цукровий спирт входить до групи вуглеводів FODMAP, які не всмоктуються в кров, а потрапляють в кишечник, де ферментуються кишковими бактеріями.

Якщо ви страждаєте від дискомфорту в животі або здуття, пов’язаного з їжею, авокадо потрібно вживати в помірних кількостях. Сорбітол також діє як природне проносне, тому переїдання авокадо може привести до розладу кишечника.

Крім цього, лікарі та дієтологи повідомляють, що у деяких людей після вживання великої кількості авокадо розвиваються легкі алергічні реакції – відчуття свербіння на губах, в роті і горлі. Половина алергіків, що реагують на натуральний латекс, гіперчутлива до певних рослинних продуктів, в числі яких авокадо, банан, помідори, персик, болгарський перець.

Також, щоб уникнути побічних ефектів авокадо, слід вивчити його взаємодію з прийнятими ліками. У авокадо міститься вітамін К – речовина для згортання крові, яка може знизити ефект ліків, що розріджують кров і піддати ризику утворення тромбів. Так, в одному авокадо міститься 42 мікрограми вітаміну К, що еквівалентно 35% денної норми.

І, нарешті, існує ризик збільшення ваги, підсумувала дієтолог Ліза Московіц, генеральний директор NY Nutrition Group, оскільки авокадо дуже калорійний. І хоча для здоров’я щільність поживних речовин більш важлива, ніж щільність калорій, якщо потрібно контролювати вагу, вживання надмірної кількості авокадо (більше одного в день), призводить до надлишку жиру.

Поділись


Новини партнерів