Як насправді ранкова вівсянка впливає на здоров’я

Багато людей традиційно вибирають вівсянку як кращу страву для сніданку. Вівсяна крупа, за словами експертів, впливає як комплексно на організм, так і на окремі органи, знижуючи ймовірність появи і розвитку певних захворювань.

Серцеві захворювання

Основний компонент розчинної клітковини, що міститься в вівсі, – бета-глюкан. Цей елемент зменшує кількість «поганого» холестерину, при цьому не впливаючи на «хороший» його різновид, повідомляють дослідження. Фенольні кислоти і авенантраміди – антиоксиданти, які містить овес, як і вітамін С, не дають окислюватися ЛПНЩ, що знижує ризик серцевих захворювань.

Цукровий діабет

Овес відрізняється низьким глікемічним індексом, а насиченість клітковиною сприяє регуляції рівня цукру, повідомляють вчені. Також процес перетравлення вівсяної крупи, багатої на клітковину, є досить повільним. Це безсумнівний плюс, так як продукти, перетравлюються організмом швидко, здатні провокувати раптові скачки цукру.

Ракові захворювання

Дослідження, проведене за участю більше 800 тисяч чоловік продемонструвало, що систематичне включення в раціон вівсяної каші здатне зменшити ймовірність летального результату від раку на 20%. Велика кількість клітковини також відповідальна за зниження ризику появи раку кишечника.

Гіпертонія

В ході ряду наукових робіт дослідники виявили, що вживання вівсяної крупи знижує систолічний тиск на 7,5 показників, а діастолічний – на 5,5. Такі результати демонструють не тільки зниження кров’яного тиску, а й зменшення ризику захворювань серця на 22%.

Поділись


Новини партнерів