У період коронавірусної пандемії хворим прописують серйозну терапію, і в цей момент потрібно особливо стежити за своїм харчуванням.\
“Немає продуктів для очищення печінки, це міф. Печінка – орган дуже потужний, виконує безліч функцій, в тому числі здатний до самоочищення. Що стосується харчування, то можна говорити лише про те, що є, безумовно, продукти, корисні для роботи печінки, а є небезпечні для неї – ті, які здатні змінювати функції печінки і завдавати шкоди, перевантажувати її ферментативну систему”, говорить гастроентеролог Тетяна Небензя.
Отже, ось корисні для цього органу продукти:
- Пісні сорти м’яса (телятина, яловичина, індичка, курка, кролик).
- Нежирні види риби (короп, окунь, щука, судак, минтай, хек).
- Макаронні вироби з твердих сортів пшениці;
- Цільнозерновий хліб, хлібні вироби з твердих сортів зерна, сухарі і галети.
- Крупи: гречка, рис, манка, а ще краще – жито, пшениця.
- Якщо немає лактозної непереносимості, то нежирна «молочка»: 5%-ний сир, 2,5%-не молоко, йогурти без барвників, добавок і цукру.
- Горіхи багаті корисними рослинними жирами, вживати їх потрібно несмаженими.
- Сухофрукти містять натуральні цукри, тому теж у «корисному» списку.
- Свіжий сир (типу адигейського).
- Яйця у вигляді омлетів.
- Фрукти і овочі в принципі корисні всі, єдине – якщо термічно їх обробляєте, це правильно: вони повинні бути приготовлені на пару або відварені.
Взагалі, питання про термічну обробку актуальне для будь-яких продуктів. Смажені на олії по визначенню корисними для печінки не будуть. Те ж стосується маринадів, копчення, консервації.
Варто зупинитися на методі «очищення» печінки рослинними оліями і лимоном, настільки популярним ще недавно. Тут можна говорити про деяку жовчогінну дію, тобто чистяться протоки, але не сама печінка. І пам’ятайте, що будь-які «очищення» і модні «детокси» іноді завдають дуже сильної шкоди вашому організму, загострюючи хронічні хвороби. Дуже часто після таких самоочищень людина потрапляє в лікарню із загостренням або терміново стає пацієнтом хірурга. Не захоплюйтеся, у всьому потрібна міра. І перш ніж ви зберетеся щось самостійно лікувати у себе, сходіть до лікаря і переконайтеся, що вам це можна і взагалі потрібно.
Якщо переїли або перепили …
Алкоголь, особливо газований, коктейлі – ворог печінки. Якщо говорити про менш токсичні для неї спиртні напої, то це міцні сорти алкоголю: горілка, коньяк.
Майте на увазі: після сильного харчового «потрясіння» печінка здатна самовідновитися, але для цього їй потрібен час, часом до місяця.
Жирне м’ясо, в тому числі птиці (качка, гусак, особливо зі шкірою), – велике навантаження на ферментативну систему печінки. Якщо переїли шашликів у вихідні, посидьте пару днів після цього на рослинній дієті: овочі, зелень, крупи, рослинні олії.
Не голодуйте! Голодування – сильний стрес для організму.
Не сподівайтеся на гепатопротектори (препарати, що захищають печінку), їх потрібно приймати тільки за показаннями, після медичних аналізів і досліджень.
До речі, печінка не може хворіти, вона позбавлена нервових рецепторів, і довгий час захворювання цього органу можуть протікати безсимптомно. Тому раз на півроку-рік корисно проконсультуватися з лікарем, здати печінкові проби, можливо, зробити УЗД. В такому випадку проблеми можна виявити на ранніх етапах.