Харчування при артриті: які продукти допомагають, а які шкодять

Симптоми артриту включають біль в суглобах, запалення і обмеження руху через зношування гладкого хряща. Щоб знизити ці ризики, потрібно стежити за харчуванням, і, якщо потрібно, внести деякі зміни в раціон.

Протизапальні продукти – гарне доповнення, оскільки біль при артриті багато в чому пов’язанbq із запаленням. Так, деякі спеції блокують його розвиток і можуть полегшити біль в суглобах. Серед них кращими визнані імбир, кориця і куркума.

Артрит, остеоартрит дуже розповсюджені серед захворювань, якими страждають мільйони людей в світі. Вони відносяться до аутоімунних, при яких імунна система помилково атакує клітини, що вистилають суглоби.

Загострення хвороби тримається кілька тижнів, може з’являтися і зникати. При цьому ліків від ревматоїдного артриту немає, але рання діагностика необхідна. Сьогодні доступні методи, які допомагають пацієнтам на місяці або навіть роки відстрочити період загострень.

Відносно спецій, то, наприклад, в імбирі є хімічні речовини гінгерол і шогаол, які блокують шляхи запалення в організмі. Також зменшуються симптоми остеоартриту.

Куркумін є активною хімічною речовиною в корені куркуми, блокує запальні цитокіни і ферменти двох запальних шляхів. Кілька випробувань показали його протизапальну дію, яке зменшує біль в суглобах і набряки.

Кориця містить коричний альдегід і коричну кислоту, які володіють антиоксидантними властивостями і допомагають пригнічувати ушкодження клітин, викликане вільними радикалами.

Крім спецій, допомагає боротися із запаленням і покращує стан раціон, багатий фруктами, овочами, рибою, горіхами і бобами, але з низьким вмістом оброблених харчових продуктів і насичених жирів. Така їжа не тільки корисна для загального здоров’я, але й може контролювати активність захворювань.

Багато з цих протизапальних компонентів містить середземноморська дієта. Також реально може допомогти впоратися з артритом втрата зайвої ваги, яка чинить надлишковий тиск на суглоби стегон, колін, щиколоток і стоп, призводить до посилення болю і проблем з рухливістю.

При цьому є ряд продуктів, які посилюють біль в суглобах. Дієтологи стверджують, що краще уникати доданого цукру і глютену. Не слід також зловживати продуктами, що містять жирні кислоти омега-6. В цілому вони незамінні і необхідні організму для нормального росту і розвитку і при помірному вживанні корисні для серця, однак при надлишку можуть викликати вироблення в організмі прозапальних хімічних речовин.

Поділись


Новини партнерів