Симптоми високого рівня холестерину: дві явних попереджувальних ознаки на вашому обличчі

Високий холестерин дуже небезпечний, тому що цей стан зазвичай не викликає симптомів. Однак, якщо ви генетично схильні до високого рівня холестерину, на вашому обличчі можуть з’явитися дві характерні ознаки.

Високий холестерин – це коли в крові занадто багато холестерину – жирної речовини. Холестерин за своєю суттю не є поганим – потрібно стежити за холестерином ЛПНЩ. Названий «поганим» холестерином, холестерин ЛПНЩ накопичується всередині ваших артерій, що підвищує ризик серцевих захворювань. На жаль, високі рівні ЛПНЩ часто залишаються непоміченими, але це не так, якщо у вас сімейна гіперхолестеринемія (СГ).

СГ – це спадкове захворювання, яке може привести до надзвичайно високого рівня холестерину.

«Іноді спостерігаються видимі ознаки СГ, особливо при дуже високому рівні холестерину ЛПНЩ», – пояснюють в організації FH Foundation (Великобританія), яка досліджує це захворювання.

В ваших очах можуть з’явитися дві характерні ознаки:

  • Жовтуваті ділянки навколо очей («ксантелазми»).
  • Біла дуга біля кольорової частини ока («роговична дуга»).

«Їх може помітити офтальмолог», – додає фонд FH. – «Ваші гени грають роль в рівні холестерину, тому що вони впливають на те, як клітини виводять холестерин з крові».

Як діагностувати високий холестерин

У більшості випадків у людей з високим рівнем холестерину симптоми не проявляються.

«Ви можете дізнатися про це тільки з аналізу крові», – пояснює NHS (Національна служба охорони здоров’я Великобританії). – «Холестерин може збільшитися через ваш вік, вагу або інше захворювання (наприклад, високий кров’яний тиск або діабет)».

Поділись


Новини партнерів