Болить шлунок: 5 симптомів, коли потрібно терміново звернутися до гастроентеролога

Якщо ви регулярно відчуваєте загальні недуги – наприклад, печію або біль у животі, які не проходять при прийомі безрецептурних ліків, або у вас сильний біль або інші симптоми, – вам може допомогти гастроентеролог.

Гастроентеролог займається лікуванням захворювань і розладів шлунково-кишкового тракту і печінки. Ці фахівці лікують рак, захворювання печінки, печію, проблеми з жовчним міхуром, хворобу Крона, виразковий коліт, синдром подразненого кишечника, внутрішню кровотечу, целіакію та інші розлади.

Коли вам слід звернутися до гастроентеролога?

Ваш основний лікуючий лікар може направити вас до фахівця з шлунково-кишковим трактом, якщо у вас є один з наступних симптомів:

  • У вас печія, яка не проходить з ліками, що відпускаються без рецепта. Хоча випадкова печія є звичайним явищем, вам слід звернутися за допомогою, якщо у вас також є нудота, блювота, проблеми з ковтанням або якщо печія не дає вам спати по ночах.
  • У вас постійний або сильний біль в животі. Дискомфорт у животі зазвичай викликається шлунковим вірусом, нетравленням шлунку або газом. Більш сильний біль може вказувати на непрохідність кишечника.
  • Кров в калі. Кров в калі червоного або чорного кольору – це те, що вам потрібно перевірити. Це може вказувати на кровотечу в травному тракті.
  • Їжа застрягла в стравоході. Це може викликати відчуття грудки в горлі і викликати ускладнене і хворобливе ковтання. Це також може викликати втрату апетиту або блювоту і може бути ознакою хвороби або будь-якого відхилення від норми.
  • Вам 45. Навіть якщо ви відчуваєте себе добре і не маєте ніяких симптомів, Американське онкологічне товариство рекомендує вам пройти першу скринінгову колоноскопію у віці 45 років, а після цього – кожні 10 років.

«Колоноскопія рятує життя», – каже Томмі Пака, доктор медицини, гастроентеролог з Rush Copley Gastroenterology. «Ця процедура дозволяє виявити рак на ранній стадії, коли її легше лікувати. Ось чому краще пройти обстеження ще до того, як у вас з’являться симптоми».

Поділись


Новини партнерів