Хірург назвав симптоми, які вказують на наявність грижі

Грижа хребта – захворювання опорно-рухового апарату. Зазвичай це болісно і не терпить самолікування.

При грижі порушується цілісність зовнішньої оболонки міжхребцевого диска, замість еластичних волокон з’являється рубцева тканина. Диски зміщуються, їх ядра починають випинатися в хребетний канал. Випинання можуть бути як в обидві сторони, так і тільки в одну – праву або ліву.

Про те, які симптоми можуть вказувати на наявність грижі, розповів хірург Олександр Сажин. За його словами, спочатку випинання проявляється при фізнавантаженнях, покашлюванні, напрузі. Потім воно переходить в хронічну стадію і проявляє себе, коли людина встає, тобто приймає вертикальне положення. Потім воно ще більше збільшується в розмірах і болить.

Грижа часто виникає у спортсменів, особливо у початківців. Вони, як правило, не порівнюють навантаження зі своїм станом, хочуть все відразу і багато. Все, що пов’язано з підйомом тягарів і напругою м’язів черевної стінки, може призводити до гриж.

Також в групі ризику знаходяться курці, оскільки тривале куріння впливає на формування сполучної тканини.

Якщо є біль за грудною кліткою, печія, порушення ковтання і навіть порушення роботи серця, це все може бути проявом грижі, зазначив хірург.

Поділись


Новини партнерів