Вчені: цукор може зруйнувати наш мозок

Згідно з результатами нового дослідження, проведеного на мишах і опублікованого Frontiers in Neuroscience, діти, які споживають занадто багато цукру, можуть піддаватися більшому ризику ожиріння, гіперактивності і когнітивних порушень у дорослому віці.

Дослідження привело до зниження ризику набору ваги через цукор та інші проблеми зі здоров’ям, коли мишам давали набагато меншу добову дозу сахарози, підтримуючи заклики Всесвітньої організації охорони здоров’я до скорочення споживання цукру людьми.

Один з провідних авторів, нейробіолог QUT професор Селена Бартлетт, каже, що багато дітей, підлітків і дорослих в більш ніж 60 країнах дотримуються дієти, що складається більш ніж з чотириразового кількості цукру (100 г), рекомендованої Всесвітньою організацією охорони здоров’я (25г на людину в день).

«Останні дані показують, що ожиріння і імпульсивна поведінка, викликані неправильним харчуванням, призводять до подальшого надмірного споживання оброблених харчових продуктів і напоїв, але довгостроковий вплив на когнітивні процеси і гіперактивність надмірного споживання цукру, починаючи з підліткового віку, невідомий», – сказав професор Бартлетт.

Тривале споживання цукру (12-тижневий період з мишами, які почали випробування у віці п’яти тижнів) на рівні, який значно збільшує набір ваги, викликає ненормальну і надмірну стимуляцію нервової системи. Він також змінює як епізодичну, так і просторову пам’ять. Ці результати аналогічні результатам, отриманим при порушеннях уваги і гіперактивності.

Професор Бартлетт сказав, що, хоча концепція «цукрової залежності» і класифікація цукру як речовини, що викликає зловживання, все ще обговорюються, з’являється все більше свідчень того, що в мозкових ланцюгах і молекулярних сигнальних шляхах, що беруть участь в споживанні цукру і зловживанні наркотиками, з’являється все більше даних.

Поділись


Новини партнерів