Вчені довели зв’язок мід кишковим мікробіомом, депресією та гіпертонією

Щоб вирішити невловиму медичну загадку, чому у багатьох дорослих одночасно може спостерігатися високий кров’яний тиск і депресія, дослідники з Університету Флориди детально вивчили одного передбачуваного винуватця: кишкові бактерії.

Як показують недавно опубліковані результати, мікробіом кишечника впливає на фізіологію і молекулярні процеси в усьому тілі, включаючи частини мозку, які контролюють кров’яний тиск і депресію.

За словами дослідників, це важливий крок на шляху до довгострокової мети поліпшення управління здоров’ям і розробки нових методів лікування, заснованих на аналізі кишкових бактерій і маніпуляціях з ними. Ці два стани іноді настільки переплітаються, що вони також створили нову фразу: депресивна гіпертензія. Результати були нещодавно опубліковані в American Heart Journal.

У багатьох людей високий тиск і депресія взаємопов’язані, а у інших – не пов’язані. Кардіологи і психіатри не знають чому. Це може ускладнити діагностику і лікування, сказав Брюс Р. Стівенс, професор фізіології і функціональної геноміки Медичного коледжу UF і провідний автор дослідження.

Стівенс застосував машинне навчання, щоб розібратися в незліченних точках даних про пацієнтів і їх кишкових бактерій. За словами Стівенса, без машинного навчання ця приголомшлива гора необроблених даних була б незбагненна для людського мозку.
«Оскільки у пацієнтів є унікальні кишкові мікроби, ми знали, що можемо використовувати машинне навчання для їх ідентифікації. Комп’ютер міг розрізняти стан здоров’я пацієнтів на основі їх особистого мікробіому», – сказав Стівенс.

Вийшло чітке уявлення про унікальні кишкові бактерії у різних пацієнтів: у людей з депресією було виявлено три домінуючих бактерії. П’ять інших бактерій переважали у людей з високим тиском, а п’ять різних домінуючих штамів були відзначені у людей з депресією і гіпертонією. У здорових пацієнтів в дослідженні була ще одна комбінація чотирьох домінуючих бактерій.

Для кардіологів та психіатрів аналіз кишкових бактерій може виявитися надійним швидким шляхом до пошуку найбільш ефективних методів лікування або рекомендацій щодо поліпшення способу життя.

«Мова йде не тільки про кишечник, серце або мозок», – сказав Стівенс. «Депресивна гіпертонія – це тривимірна симфонія цих трьох органів».

Поділись


Новини партнерів