9 ознак того, що нирки працюють погано

Деякі симптоми можуть свідчити про розвиток абсолютно різних захворювань (наприклад, висока температура). Ці 9 станів організму вказують на ймовірну патологію нирок. На що важливо звернути увагу, щоб вчасно пройти обстеження і діагностувати проблему, якщо вона є.

Багато хвороб нирок не мають явних симптомів, тому вони пізно виявляються і можуть перейти в хронічні. Як розпізнати захворювання нирок на ранній стадії? Пропонуємо перелік неочевидних симптомів, що свідчать про початковий етап недуги.

Сверблячка і сухість шкірних покривів

Функції нирок – виведення шкідливих речовин, участь в процесі кровотворення і підтримка мінерального балансу. Суха шкіра, свербіж, надлишкова пігментація, висипання і слабкий жовтяничний відтінок свідчать про те, що є дисфункція нирок. Причиною подібних симптомів є надлишок мінералу фосфору, який не виводиться з організму, або інтоксикація продуктами метаболізму.

Озноб

Втома, задишка, порушення сну, мерзлякуватість – типові симптоми недокрів’я (анемії). Ниркові хвороби призводять до того, що ті виробляють недостатньо гормону еритропоетину. Він активує виробництво еритроцитів в кістковому мозку. Хронічна анемія може бути тривожним сигналом того, що функція нирок порушена.

Різкий запах з порожнини рота

Неприємний запах з рота – симптом абсолютно різних хвороб. Наприклад, інфекції сечовивідних шляхів. Ослаблена робота нирок веде до того, що в організмі накопичуються відходи життєдіяльності, які проникають в травний тракт і дають металевий присмак у порожнині рота і аміачний запах при диханні.

Набряклість

Набряки – з’являються при надлишку води в міжклітинному просторі. Первинні зони набряків – ступні, обличчя, пізніше вони поширюються по всьому тілу. Характерна особливість ниркових набряків – ямки. При натисканні на набряклу область залишається ямка, яка проходить через 3-5 секунд. Супутні ознаки набряків при захворюваннях нирок – неврологічні симптоми (сонливість, головний біль, біль в кістках і м’язах).

Тахікардія

Якщо нирки працюють недостатньо добре, з організму правильно не виводиться калій. Надлишок цього мінералу негативно впливає на стан кардіо-судинної системи. Виникає порушення серцевих ритмів.

Висока температура і біль в попереку

Нестерпний біль в попереку, який супроводжує висока температура, часті позиви до сечовипускання – це ознаки інфекції нирок. Жінки, в силу особливої будови сечостатевої системи, особливо схильні до ризику розвитку подібної інфекції.

М’язові судоми

Хронічні судоми м’язів можуть бути причиною дисбалансу електролітів в організмі. Мінерали магній і калій необхідні для нормальної м’язової функції, і відхилення від норми загрожує такими судомами. У хворобливих спазмах “винен” також надлишок рідини: при набряклості вона тисне на нервові закінчення м’язів і викликає хворобливі відчуття.

Високий тиск

Високий артеріальний тиск негативно позначається на нирках – через нього пошкоджуються судини, і є ризик розвитку ниркової недостатності. Якщо інтенсивність кровотоку вище нормальної, судини розтягуються, послаблюються, що веде до утруднення видалення відходів з організму. Надлишок рідини підвищує кров’яний тиск і ще більше ускладнює ситуацію.

Панічні атаки

Систематичне виникнення симптомів паніки (прискорене серцебиття, пітливість, перепади тиску) можуть бути сигналом розвитку пухлини надниркової залози – феохромоцитоми.

Поділись


Новини партнерів