Вчені: предіабет підвищує ймовірність інсульту і інфаркту в два рази

Предіабет, при якому рівень цукру в крові високий, але недостатньо високий для діагностики діабету 2 типу, не слід скидати з рахунків.

Нове дослідження показує, що він значно збільшує ризик серцевого нападу, інсульту і інших серйозних проблем з серцем.

Отримані дані підкреслюють необхідність для медичних працівників і пацієнтів запобігати предіабету, за словами авторів дослідження, презентація якого запланована на 16 травня на віртуальній зустрічі Американського коледжу кардіологів.

«В цілому, ми схильні ставитися до предіабету як до простого. Але ми виявили, що він сам по собі може суттєво підвищити ймовірність серйозного серцево-судинного захворювання, навіть якщо він ніколи не переросте в діабет», – сказав провідний автор доктор Адріан Мішель. – «Замість того, щоб запобігати діабету, нам потрібно переключити увагу і запобігти предіабету».

Діабет 2 типу є провідним фактором ризику серцевого нападу, інсульту і закупорки серцевих артерій. Ризик для серця, пов’язаний з предіабетом, був менш очевидний, тому Мішель і його колеги проаналізували дані майже 25000 пацієнтів, пролікованих системою охорони здоров’я Бомонта в період з 2006 по 2020 рік.

Протягом п’ятирічного періоду спостереження серйозні серцеві напади сталися у 18% пацієнтів з предіабетом в порівнянні з 11% пацієнтів з нормальним рівнем цукру в крові.

Зв’язок між предіабетом і серцевими нападами залишався значним навіть після того, як дослідники врахували інші чинники, які могли зіграти роль, включаючи вік, стать, жирові відкладення, артеріальний тиск, холестерин, апное уві сні, вживання тютюну і захворювання периферичних артерій.

«Предіабет майже вдвічі збільшує ймовірність серйозного серцево-судинного захворювання».

Навіть коли у пацієнтів з предіабетом рівень цукру в крові повернувся до норми, у них як і раніше був вищий ризик серцевого нападу, ніж у пацієнтів без предіабету або діабету.

Поділись


Новини партнерів