Вчені знайшли зв’язок між групою крові та ризиком появи деяких хвороб

Вчені з Каролінського інституту використовували інформацію повної бази даних донорів та переливань крові Швеції: близько 5,1 мільйона чоловік. З її допомогою вони проаналізували зв’язок між групами крові (по системам AB0 і резус-фактор) і більш ніж 1200 хворобами.

Автори дослідження відзначають: раніше вже було відомо, що у людей з групою крові 0 (I) серцево-судинні хвороби розвиваються рідше, ніж у людей з групами A (II) і B (III). У своїй роботі вони підтвердили ці та ряд інших старіших даних, а також знайшли деякі нові зв’язки.

В цілому вчені виявили зв’язок груп крові з 49 захворюваннями. Люди з групою крові А виявилися більш схильними до ризику утворення тромбів в судинах, а з групою 0 – порушень згортання. Також у жінок з групою 0 частіше розвивається артеріальна гіпертонія при вагітності. Автори уточнили, що з цією патологією пов’язаний позитивний резус-фактор (Rh +).

Новим відкриттям авторів дослідження стала і кореляція між групами крові і ризиком розвитку каменів в нирках. У людей з групою В ризик їх появи нижчий в порівнянні з носіями крові інших груп. Вчені вважають, що виявлення зв’язку між групою крові і певними патологіями – лише ланка в ланцюзі вивчення хвороб і боротьби з ними.

«Наші дані підкреслюють нові цікаві зв’язки між групою крові і такими станами як камені в нирках і гіпертонія вагітних. Вони дають основу для подальших досліджень механізмів розвитку цих хвороб або для розробки нових способів діагностики і лікування», – сказав професор Густаф Едрген (Gustaf Edgren), співавтор дослідження.

Поділись


Новини партнерів