Як оздоровити стан кишечника і навіщо це потрібно: поради лікаря

Завдяки здоровому стану кишечника організм успішніше бореться із запаленням і протистоїть появі зайвої ваги, констатує німецький лікар Мікаела Акст-Гадерманн.

За словами фахівця, які наводяться виданням Focus, в кишечнику сусідами є «хороші» і «погані» бактерії.

«Одні кишкові мікроорганізми роблять нас здоровими і стрункими, а також протидіють запальним процесам. Інші, навпаки, можуть зробити товстими і хворими», – стверджує лікар.

Спеціаліст попереджає, що кишечник залишається здоровим до тих пір, поки в ньому не збільшується популяція потенційно патогенних бактерій, які прагнуть поглинути корисні мікроорганізми. В цьому випадку відбувається зниження імунних ресурсів, оскільки імунітет приблизно на 70 відсотків залежить від балансу кишкової мікрофлори, достатньої кількості в ній «хороших» бактерій. Таке зниження означає схильність організму інфекціям і запаленням, а також підвищує ризик ожиріння (особливо в області живота).

Ось чому важливо підтримувати здоровий стан кишечника, каже лікар, також ділячись порадами про те, як посилити діяльність корисної кишкової мікрофлори.

Треба їсти різноманітно. У раціоні має бути якомога більш різноманітний асортимент корисних продуктів, підкреслює Мікаела Акст-Гадерманн. Харчуючись таким чином, ми «тренуємо» мікрофлору. Одноманітність в їжі, навпаки, пригнічує її.

Менше вуглеводів. У нашому кишечнику мешкають бактерії Bifido і Akkermansia – коли їх популяції досить численні, це захищає від порушень обміну речовин, ожиріння. Щоб ці види могли поширюватися, лікар радить харчуватися за принципом: менше рафінованих вуглеводів, більше клітковини і білка.

З’їдати два яблука в день. За словами Акст-Гадерманн, така звичка сприяє зростанню біфідобактерій, чия користь описана вище.

Відмова від фруктози. Без свіжих фруктів в харчуванні не обійтися, але продуктів, які містять велику кількість доданої фруктози, краще не вживати, підкреслює лікар. Спеціаліст попереджає, що такі продукти ушкоджують кишковий бар’єр.

Їсти продукти з пребіотиками. Їх споживання створює специфічне кисле середовище, яке стимулює ріст кишкових бактерій, важливих для схуднення і підтримки здорової ваги.

… а також з пробіотиками. Такі продукти вже містять живі бактерії, позитивно впливають на стан кишкового мікробіому.

Пити каву без молока або вершків. Така кава створює в кишечнику кисле середовище, що захищає від шкідливих бактерій, і вкрай корисне для зміцнення слизової оболонки кишечника.

Поділись


Новини партнерів