Університет Пенсільванії встановив за підсумками аналізу 17 досліджень на тему зв’язку раку і харчування, що гриби дуже корисні, з точки зору зниження ризику онкологічних захворювань. В рамках аналізу враховувалися дані більш 19500 чоловік. Так, у людей, в щоденний раціон яких входять будь-які види грибів, знижений ризик розвитку раку.
За словами вчених, споживання 18 грамів грибів в день, знижувало ризик раку на 45% в порівнянні з повною відсутністю грибів в раціоні. Позитивний ефект грибів особливо явно проявлявся щодо раку молочної залози. Відомо, що гриби багаті вітамінами, мікроелементами і живильними речовинами.
У грибах, особливо в гливах, шіїтаке і грифолі, міститься багато ерготионеїну. Це водорозчинна амінокислота, що має сильні антиоксидантні властивості. Саме цими властивостями в основному можна пояснити протираковий ефект грибів. Що важливо, ерготионеїн стійкий при високих температурах, а, значить, гриби корисні в будь-якому вигляді.