Подивіться на свої нігті: лікарі назвали несподівані ознаки діабету

Діабет вже давно став одним з головних захворювань у всьому світі. Однак мало хто знає, що близько третини людей можуть страждати преддіабетом, не знаючи про цей стан. Часом зрозуміти, що з організмом щось не так можна, поглянувши на свої нігті. Ось чотири ознаки, за наявності яких варто звернутися до лікаря.

«Рум’янець» на нігтях

Лікар Елізабет Салада зазначає, що багато поширених захворювань можуть негативно позначатися на зовнішньому вигляді нігтів, але далеко не всі фахівці звертають на них увагу під час планового огляду. Салада зазначає, що здорові нігті, як правило, рожеві і плоскі. Однак поява легкого «рум’янцю» біля основи може бути ознакою діабету.

Жовтий колір і ламкість

Жовтий колір нігтів в поєднанні з їх ламкістю може говорити про наявність діабету. Вся справа в тому, що захворювання підвищує ризик розвитку грибкової інфекції. Часто жовтий колір нігтів – результат розщеплення цукру і його впливу на колаген.

Лінії на нігті

У міру того, як ви стаєте старшими, можуть природним чином з’явитися вертикальні гребені на нігтях рук або ніг. Однак розташування їх по горизонталі може бути результатом діабету 2 типу. Ці характерні виступи можуть бути викликані неконтрольованим рівнем цукру в крові, підкреслюють фахівці клініки Мейо. Цей симптом може також говорити про проблеми з щитовидною залозою.

Нігті стали коротшими

Короткі нігті можуть бути результатом ламкості або вашої завзятості підтримувати їх в такому стані. Але раптове укорочення може говорити про серйозну проблему. За даними журналу Practical Diabetes, в рідкісних випадках пошкодження нервів в результаті діабету може викликати затримку росту нігтів.

Поділись


Новини партнерів