Чотири фактори, які руйнують печінку в повсякденному житті

Навіть якщо ви не зловживаєте алкоголем в повсякденному житті, ваша печінка може постраждати через інші звички – наприклад, через те, що ви занадто сильно любите фрукти.

Фахівці називають декілька факторів, які руйнують печінку в повсякденному житті, про це пише видання Focus.

Прийом вітамінів. Зазвичай, вживаючи вітамінні добавки, люди прагнуть зробити щось хороше для свого здоров’я. Але будьте обережні, вітаміни можуть шкодити печінці. Зокрема, на стан органу погано впливають високі дозування вітаміну А, вітаміну B3 (ніацин). На думку експертів, в першу чергу отримувати корисні речовини необхідно з їжі – раціон для цього повинен бути якомога різноманітнішим.

Лікування парацетамолом. Печінка розщеплює токсини – це стосується не тільки алкоголю, але й ліків. Люди, що приймають ліки особливо часто, або використовують сильні засоби, ризикують нашкодити своїй печінці. Якщо в процесі лікування ліками ви почали відчувати біль у верхній частині живота, обов’язково зверніться до лікаря. Препарат, який здатний руйнівно діяти на печінку (в високих дозах) – це, наприклад, парацетамол.

Любов до фруктів. Різні дослідження показують, що фруктовий цукор (фруктоза), який поглинається в великій кількості, збільшує ризик ожиріння печінки. У той час як багато людей намагаються уникати жирів і вуглеводів в своєму харчуванні, вони можуть не звертати уваги на обсяги фруктів, що з’їдаються. Не робіть подібної помилки.

Зайва вага. Також багато хто недооцінює руйнівний вплив на печінку своїх зайвих кілограмів. Тим часом, вони можуть означати, що в її клітинах теж накопичується зайвий жир. Так звана жирна печінка з часом може перерости в фіброз і цироз. У повсякденному житті важливо контролювати звички, що ведуть до ожиріння, і худнути, якщо воно вже з’явилося.

Поділись


Новини партнерів