Вчені: у тривожних і депресивних людей вищі ризики хвороби Паркінсона в старості

Дослідження, проведене Медичним коледжем Університету штату Флорида, показало, що невротизм особистісних рис незмінно пов’язаний з більш високим ризиком розвитку хвороби Паркінсона.

Дослідження професора геріатрії Антоніо Терраччано і його команди, показало, що дорослі, які брали участь в дослідженні, які потрапили в верхній квартиль невротизму, мали більш ніж на 80% більший ризик хвороби Паркінсона в порівнянні з тими, у кого невротизм був нижчий.

«Деякі лікарі думають, що тривога і депресія – це всього лише результат хвороби Паркінсона», – сказав Терраччано. «Однак наші результати показують, що деяка емоційна вразливість є в ранньому віці, за роки до розвитку хвороби Паркінсона».

Ефекти були однаковими для жінок і чоловіків і для всіх соціально-економічних верств. Крім того, зв’язок практично не змінився в моделях, що виключають інциденти протягом перших п’яти років спостереження, і залишався значущим в моделях, які враховують демографічні змінні та інші фактори ризику, включаючи куріння, фізичну активність, тривогу і депресію.

У трьох аналогічних дослідженнях були опубліковані результати, які узгоджуються з висновками Терраччано, але з меншими розмірами вибірки. У сукупності вони забезпечують «досить надійну і відтворену» оцінку зв’язку між невротизмом і хворобою Паркінсона, сказав Террачано.

«Це ніби дає вам краще уявлення про фактори ризику захворювання і про те, що може бути його причиною», – сказав він. «Це один з багатьох [чинників], але докази переконливі».

Невротизм – це риса особистості, яка вимірює індивідуальні відмінності в схильності до негативних емоцій, уразливості до стресу, нездатності чинити опір спонуканням і самосвідомості.

“Тривога і депресія супроводжують хвороби Паркінсона», – сказав Терраччано. «Багато людей з хворобою Паркінсона, як правило, відчувають тривогу або схильні впадати в депресію. Частково це може бути пов’язано із захворюванням і тим, як воно змінює мозок і може впливати на емоції”.

Поділись


Новини партнерів