Вчені: овочі і фрукти суттєво підвищують якість сну

Додавання великої кількості фруктів і овочів в раціон молодих людей підвищує якість сну. До такого висновку прийшли вчені Університету Мічигану.

Молоді люди, в раціоні яких достатня кількість фруктів і овочів, рідше скаржаться на хронічне безсоння. А ось у тих, хто цих продуктів недоотримує, частіше виникають проблеми з зануренням в сон або його збереженням не рідше трьох разів на тиждень протягом трьох місяців, або довше. Такі підсумки дослідження американських вчених, опублікованого в журналі Sleep Health Journal. Особливо наочно зв’язок між раціоном і якістю сну простежувався у молодих жінок.

Якщо представниці прекрасної статі збільшували кількість фруктів і овочів на три і більше порції протягом тримісячного періоду, то ймовірність підвищення якості сну і скорочення епізодів безсоння у них виростала в два рази. Вчені виявили дуже просту зміну в харчуванні, яка радикальним чином змінює в кращу сторону якість сну людини. Відзначимо, що арсенал засобів боротьби з безсонням налічує безліч фармацевтичних препаратів з категорії снодійних, які володіють величезною кількістю шкідливих побічних ефектів.

А от фрукти та овочі таких не мають, більш того, їх активне вживання пов’язано не тільки з підвищенням якості сну, але й з поліпшенням інших ключових показників здоров’я людини. Тисячі досліджень довели, що адекватна кількість фруктів і овочів корисна для серцево-судинної системи, ваги людини, уповільнення біологічного старіння і зміцнення імунітету.

Поділись


Новини партнерів