Симптоми раку шлунку, які виникають задовго до діагнозу

Рак шлунку дуже часто має несприятливий прогноз, оскільки хворі люди занадто пізно звертаються до лікарів, хоча симптоми цієї недуги можуть виникати задовго до постановки діагнозу.

У разі раку шлунку раннє виявлення є особливо важливим: зустрічаючись рідше раку товстої кишки або грудей, він гірше піддається лікуванню і пов’язаний з більш високим ризиком летальності. Чоловіки схильні хворіти ним набагато частіше жінок.
За словами німецького онколога Майкла Шталя, низькі шанси на виживання при даному типі раку пов’язані з пізньої постановкою діагнозу. Частково це обумовлено все ще існуючим нерозумінням того, які саме чинники включають розвиток хвороби.

Можливі фактори.Одна з передбачуваних обставин ризику – це зараження бактерією Helicobacter pylori. У той же час відомо, що далеко не всі уражені бактерією люди хворіють на рак шлунку.

Крім того, допускають вчені, можуть збільшувати схильність раку шлунку куріння, зловживання алкоголем, хронічне запалення слизової оболонки шлунку, рефлюксна хвороба, ожиріння. Впливає на стан травного органу і харчування. Розвитку його злоякісного захворювання сприяє велика кількість оброблених м’ясних продуктів, сильно солоних, а також копчених і смажених продуктів.

Що стосується генетичного фактора, то наявність випадків захворювання у родичів першого ступеня споріднення – батька, матері, брата, сестри – теж може означати наявну схильність до нього.

Але онколог підкреслює, що все це лише можливі причини – у багатьох пацієнтів немає жодної з них.

Які симптоми виникають задовго до діагнозу? Вони бувають неспецифічними: зачіпають шлунок, але часто здаються нешкідливими повсякденними недугами.

Доктор Шталь констатує, що ранніми симптомами, що виникають задовго до офіційного діагнозу, можуть бути:

  • почуття розпирання, тиску в шлунку,
  • загальний дискомфорт у верхній частині живота,
  • відрижка,
  • нудота,
  • метеоризм,
  • втрата апетиту.

«Будь-хто, у кого протягом більше трьох тижнів є одна або декілька з цих скарг, повинен бути оглянутий лікарем», – радить онколог.

Інша його порада: не варто самостійно лікувати хронічні проблеми зі шлунком блокаторами кислоти. Як пояснює фахівець, сам по собі рак не викликає болю на початку захворювання, але дефект слизової оболонки, що він викликає, подразнюється шлунковою кислотою, і це може викликати певний дискомфорт. Випиваючи ліки без консультації з лікарем, постраждала людина блокує шлункову кислоту і усуває біль, але пухлина при цьому безперешкодно поширюється.

Поділись


Новини партнерів