Вчені: ожиріння печінки може проявлятися неспецифічними симптомами

Деякі симптоми, якими може проявлятися жирова хвороба печінки, можуть здатися незвичайними, оскільки є неспецифічними – вони асоціюються з іншими станами, а не з хворою печінкою.

Ожиріння печінки (жирова хвороба печінки) є патологічним станом, обумовленим зростанням жирових клітин в цьому органі. Лікарі розділяють різні стадії хвороби – на початковій проблема цілком оборотна, достатньо скорегувати спосіб життя, ретельніше контролювати харчування і зайнятися схудненням. Прогресуюче ожиріння печінки веде до розвитку небезпечних процесів, що ушкоджують її структури – гепатозу, фіброзу, цирозу. Ось чому патологію важливо діагностувати якомога раніше, це підвищує шанси на порятунок і оздоровлення органу.

Журнал Gastroenterology & Hepatology пише, що ожиріння печінки (мова йде про порушення неалкогольного походження) може проявлятися неспецифічними симптомами. Фахівці радять не залишати без уваги такі відчуття:

негострий біль в зоні правого підребер’я,
стомлюваність, що виникає дуже швидко,
загальне нездужання,
несподівана втрата ваги за короткий термін,
втрата енергії, постійна слабкість.

Якщо ожиріння печінки подолало початковий етап, і має місце більш серйозне пошкодження органу, проявляються такі симптоми:

пожовтіння шкіри,
свербіж,
набряки – в животі і ногах, включаючи щиколотки, ступні.

Вчені нагадали, що діагностувати жирову хворобу печінки дозволяють аналіз крові, а також ультразвук.

Поділись


Новини партнерів