Вчені назвали продукти, здатні зруйнувати слизову оболонку кишечника

Для здорового стану слизової оболонки кишечника важливо мінімізувати споживання деяких продуктів або ж уникати їх.

Як можуть бути пов’язані схильність до застуд або захворювання на грип та їжа? Тим часом, щодня споживана їжа впливає на стан кишечника і разом з ним на імунітет, оскільки близько 70 відсотків клітин імунного захисту людини знаходяться саме в цьому органі травного тракту. Точніше, в слизовій оболонці кишечника.

За словами вченого Мічиганського університету Еріка Мартенса, слизова оболонка кишечника є вмістилищем бактерій, які мають потребу в живленні, – інакше вони почнуть проїдати саму оболонку. Однак невідповідні продукти ведуть до того, що починають активізовуватися шкідливі бактерії, і якщо їх вміст у слизовій стає дуже високим, це загрожує розвитком різних ускладнень.

Думка про те, що певні продукти здатні руйнувати слизову оболонку кишечника, а здорова їжа, навпаки, зміцнює її, підтримує гастроентеролог Томас Фрілінг.

«Бактерії в кишечнику взаємодіють з імунною і нервовою системою. Якщо ви протягом тривалого часу харчуєтеся неправильно, ви стаєте більш схильним до інфекцій, депресії. Крім того, може розвинутися хронічне запалення кишечника, підвищує ризик раку товстої кишки і цирозу печінки», – констатує експерт.

За словами Фрілінга, на стані кишечника особливо сприятливо позначається раціон, що нагадує середземноморську дієту і з високим вмістом клітковини. Червоне м’ясо лікар радить вживати не частіше двох разів на тиждень (не більше 500 грамів). Солодке і прості вуглеводи повинні вживатися строго в помірних кількостях.

Також вчені назвали продукти, які руйнують слизову оболонку кишечника:

  • Вироби з високим рівнем цукру і білого борошна.
  • В’ялені, копчені і сильно перероблені ковбасні вироби – максимум їх слід їсти раз на тиждень.
  • Містять погані жири: потрібно виключити маргарин, їсти дуже в помірних кількостях майонез і сало, так як вони можуть викликати навантаження на кишечник.

Як зрозуміти, що слизова кишечника не в порядку? Фахівці пояснюють, що людину починають переслідувати біль в животі, гази, спазми.

Поділись


Новини партнерів