Медики: у жінок, які пережили стрес, частіше народжуються дівчатка

Університет Гранади встановив, що жінки, які відчувають стрес як до вагітності, так і під час зачаття, майже в 2 рази частіше народжують дівчаток. В рамках дослідження 108 жінок перебували під наглядом з перших тижнів вагітності і до пологів.

Фіксувався рівень їх стресу до, під час і після зачаття за допомогою оцінки концентрації кортизолу в волоссі і різних психологічних тестів. Вимірювання кортизолу в зразках волосся, взятих приблизно на 8-10 тижні вагітності, показало концентрацію кортизолу у вагітної жінки за попередні три місяці (один місяць відповідає сантиметру росту волосся).

Згодом вчені зафіксували різні змінні, пов’язані з народженням і статтю дитини. Жінки, які народили дівчаток, показали більш високі концентрації кортизолу (вище майже в 2 рази) в волоссі за кілька тижнів до, під час і після моменту зачаття, ніж ті, у яких народилися хлопчики.

Все це говорило про те, що у матерів дівчаток була активована система гіпоталамус-гіпофіз-надниркові залози, яка включає збільшення секреції кортизолу і змінює концентрацію статевих гормонів під час зачаття. З одного боку, є докази того, що тестостерон може впливати на визначення статі дитини, оскільки чим вищий рівень пренатального стресу, тим быльший рівень тестостерону у жінки.

З іншого боку, існують наукові докази того, що сперматозоїди, що несуть Х-хромосому (визначає жіночу стать), краще проходять через цервікальний слиз в несприятливих обставинах. Отже, через гормональні зміни, пов’язані зі стресом у матері, ці сперматозоїди з більшою ймовірністю доберуться до яйцеклітини, ніж сперматозоїди, що несуть Y-хромосому.

Відповідно до іншої теорії, зроблені висновки можна пов’язати з тим фактом, що в перші тижні відбувається більше випадків переривання вагітності з плодами чоловічої статі за медичними показниками на тлі сильного материнського стресу. Притому, доведено: чоловічі (XY) плоди дозрівають повільніше, ніж жіночі (XX); вони, як правило, пов’язані з великою кількістю ускладнень під час вагітності і передчасних пологів.

А при народженні у хлопчиків, швидше за все, будуть вкорочені теломери, що робить XY-плоди більш уразливими для несприятливих передпологових умов. Отже, жінки, які відчувають високий рівень стресу під час зачаття, можуть з меншою ймовірністю народити хлопчика.

Поділись


Новини партнерів