Три види приготованої картоплі можуть підвищувати тиск – дослідження

Щоб уникнути ризиків, пов’язаних з підвищеним кров’яним тиском, дослідники радять відмовитися від регулярного споживання трьох видів приготованої картоплі.

Високий кров’яний тиск, що відчувають судини під напором крові, означає, що серцю доводиться працювати більш напружено, щоб перекачувати кров по тілу. Таким чином, починає підвищуватися ризик його порушень, включаючи інфаркт.

Добре відомо, що для зниження кров’яного тиску необхідно коригувати повсякденний раціон. Але також вірним є і зворотне твердження – деякі продукти можуть підвищувати показники артеріального тиску.

Наприклад, ряд вчених вважають, що зростанню тиску можуть сприяти три види приготованої картоплі. У свою чергу British Medical Journal (BMJ) опублікував дослідні дані про це.

«Були виявлені незалежні передбачувані асоціації між підвищеним ризиком гіпертонії і споживанням картоплі – печеної, у вигляді пюре і картоплі-фрі».

Дана властивість продукту вивчалася фахівцями в Бостоні, вони проаналізували результати трьох великих досліджень за участю більше 187 000 чоловіків і жінок. Учені зробили висновок також, що з більш високими показниками гіпертонії пов’язане вживання картоплі чотири рази на тиждень.

За їхніми словами, особливо сильно схильні до ризику постраждати від підвищення тиску в зв’язку з захопленістю картоплею жінки. Щоб мінімізувати такий ризик, експерти радять якомога частіше замінювати картоплю некрохмалистими овочами (наприклад, зеленими листовими), які містять меншу кількість вуглеводів. В цілому негативний ефект від частого споживання страв з картоплі вчені порівнюють з несприятливим впливом, який має на організм і здоров’я раціон з високим рівнем вуглеводів.

У той же час, коментуючи ці дані, представники British Heart Foundation (Британський фонд серця) відзначили, що дослідження показало тільки зв’язок, а не причину і наслідок. Вони заявили, що хоча серед любителів картопляного пюре або картоплі фрі часто виявляються випадки гіпертонії, все ж можливо, що проблемі сприяють інші чинники способу життя, їх сумарний вплив.

Однак експерти фонду підтверджують, що харчування з низьким вмістом жирів, великою кількістю клітковини, що містить достатньо фруктів і овочів, дійсно допомагає організму підтримувати здорові параметри артеріального тиску.

Поділись


Новини партнерів