Ні для кого не секрет, що свиняче сало є одним з головних джерел тваринних жирів. Саме тому корисні властивості цього продукту довгий час викликають суперечки серед медиків і дієтологів.
Сало – це товстий шар підшкірного жиру свині, де накопичуються різні біоактивні речовини, жиророзчинні вітаміни, антиоксиданти. Мало хто знає, однак сало – це джерело дуже корисних для людського здоров’я кислот. Зокрема, пальмітинової, олеїнової, лінолевої, ліноленової і стеаринової.
А жири, які містяться в салі – незамінні для людського організму харчові компоненти. Треба сказати, що саме склад сала в основному визначає його користь для нашого здоров’я.
У цьому продукті є вітаміни А, Е, D, F, мікроелементи і жирні кислоти. Однією з найбільш незамінних кислот, що містяться в салі є арахідонова кислота. Завдяки цьому компоненту, сало покращує роботу мозку і серця, благотворно впливає на нирки і циркуляцію крові. Саме арахідонова кислота робить нашу кров більш чистою, виводячи з неї токсини і холестерин.
Так, при підвищеному холестерині рекомендують щодня їсти невеликий шматочок сала. Це нормалізує рівень холестерину і кількість бляшок в ньому. Лікарі кажуть, що корисні властивості сала посилюються, якщо їсти його разом з часником, який також застосовується в боротьбі з холестерином. Також відомо, що лецитин, який міститься в салі, зміцнює судини і клітинні мембрани, роблячи їх більш еластичними.
Що стосується протипоказань, то таких, крім індивідуальних, немає. Однак лікарі рекомендують їсти сало в міру. Адже, щоб витягти максимальну користь від цього продукту, його рекомендується вживати в помірних кількостях.