Вчені: білі печериці допомагають в лікуванні раку простати

Хімічні речовини, присутні в печерицях, можуть уповільнити прогресування раку простати, згідно з дослідженням, проведеним на мишах та представленим на ENDO 2021, щорічних зборах ендокринного товариства.

«Андрогени, тип чоловічого статевого гормону, сприяють росту клітин раку простати, зв’язуючись і активуючи рецептор андрогенів, білок, який експресується в клітинах простати», – сказав провідний дослідник Сяоцян Ван, доктор медицини, доктор філософії, магістр медицини. «Білі печериці пригнічують активність рецепторів андрогенів».

Шіуан Чен з City of Hope, доктор філософії, головний дослідник цього проекту, раніше провів першу фазу клінічних випробувань порошку білолих печериць у пацієнтів з рецидивуючим раком простати, який показав, що гриби знижують рівні простатоспецифічного антигену (ПСА) в крові з мінімальними побічними ефектами. Підвищений рівень ПСА в крові у чоловіків може вказувати на наявність пухлини простати.

Нове дослідження було направлене на розуміння механізму цього відкриття. Дослідники вивчили вплив екстракту грибів на клітини раку простати, чутливі до андрогенів. Вони також вивчили дію екстракту на мишей з імплантованими пухлинами простати людини, що дозволило створити модель на тваринах, результати якої будуть більш надійними, оскільки результати дослідження переведені на клінічні випробування на людях.

Дослідники виявили, що в клітинах раку простати екстракт білих печериць пригнічує активність рецепторів андрогенів. Вони також виявили, що у мишей, які отримували екстракт білих печериць протягом шести днів, значно пригнічувався ріст пухлини простати і знижувався рівень ПСА.

Поділись


Новини партнерів