Вчені назвали 5 ранніх ознак серцевого нападу

Дослідники з Американського коледжу лікарів опитали понад 800 осіб, які пережили серцевий напад, а також їхніх родичів і лікарів. Вони виявили п’ять скарг, які особливо часто виникали у пацієнтів до інфаркту:

  • біль у грудях;
  • утруднене дихання;
  • серцебиття;
  • раптово знижений артеріальний тиск і втрата свідомості;
  • інші скарги: нудота, біль в животі або спині.

«Не можна ставитися легковажно до таких симптомів, як біль у грудях або задишка», – говорить професор Томас Фойгтлендер, голова Німецького фонду серця. «У цьому випадку слід негайно звернутися до лікаря, який ретельно обстежує серце».

Попередні хвороби збільшують ризик. Людям, які вже перенесли інфаркт, а також пацієнтам з ішемічною хворобою серця (ІХС) і скаргами на стенокардію слід бути особливо обережними. Те ж саме стосується людей з високим артеріальним тиском і серцевою недостатністю. Сильні фізичні навантаження на свіжому повітрі – табу. Особливо при низьких температурах.

Однак не слід відмовлятися від регулярних вправ – вони не тільки покращують самопочуття, але й природним чином знижують артеріальний тиск. Однак це заняття не повинно бути занадто напруженим. Наприклад, прогулянки, ходьба і легке плавання або їзда на велосипеді добре підходять.

Поділись


Новини партнерів