Вчені назвали групи крові, які підвищують ризик розвитку діабету

Виявляється, ймовірність розвитку діабету другого типу залежить не тільки від таких факторів ризику, як зайва вага і малорухливий спосіб життя. Існують і групи крові, які збільшують ймовірність розвитку цієї хвороби.

Вчені Центрів по контролю і профілактики захворювань США стверджують, що в разі преддіабету, тобто патологічного стану, при якому рівень цукру в крові підвищений, але ще недостатньо для діагностики повноцінного діабету, розвиток цієї важкої хвороби можна загальмувати або зовсім скасувати за рахунок певних змін в способі життя. В першу чергу, це корекція харчування в бік скорочення калорійності і інтенсивні фізичні навантаження. Але існують й інші чинники, на які ми не можемо впливати. Вони збільшують ризик діабету.

І мова не тільки про спадковість. Дослідження показало, що люди з усіма групами крові крім першої схильні до вищого ризику розвитку діабету. Результати цієї роботи були опубліковані в журналі Diabetologia. Зокрема, автори дослідження довели, що якщо у людини будь-яка група крові за винятком першої, то ризик розвитку діабету другого типу у неї вищий.

Ці висновки були зроблені в ході дослідження за участю більше 80 000 жінок. У 3 553 з них згодом діагностували діабет другого типу, і власники всіх груп крові крім першої хворіли ним частіше. Максимально високий ризик був у володарів третьої групи крові – він на 21% перевищував аналогічну небезпеку в порівнянні з тими, хто мав першу групу крові. У жінок з другою групою крові ймовірність розвитку діабету другого типу була на 10% вища.

Поділись


Новини партнерів