Як уникнути ризику деменції: 12 кроків до розумового здоров’я

Неприємності, які може принести деменція або хвороба Альцгеймера, багатогранні. Ніхто не може передбачити, наскільки швидко вона розвинеться і якими будуть емоційні наслідки. Хоча деякі види деменції є спадковими, близько 40% випадків можна запобігти або відстрочити способом життя.

Перший і найбільш ефективний спосіб – регулярні заняття спортом. Аеробні вправи знижують ризик хвороби на 45%, а деменції – на третину. При цьому поліпшуються функціональні здатності і пам’ять. Не обов’язково ходити в тренажерний зал: можна почати з легкої активності на повітрі, прогулянок.

Другий крок – поліпшення слуху, оскільки навіть при його помірній втраті ймовірність розвитку деменції в п’ять разів вища. Поліпшити слух можна за допомогою спеціальних пристосувань.

Третій крок – відмова від алкоголю. У любителів алкоголю частіше спостерігаються зміни в білій речовині, яка відповідає за передачу сигналів між різними частинами мозку. Згодом це може призвести до недоумства. Деменція, пов’язана з алкоголем, становить близько 20 відсотків випадків.

Четвертий крок – відмова від куріння, яке впливає на серце і судини і сприяє хворобі Альцгеймера, збільшує ризик розвитку деменції на 50%. Токсини в сигаретному димі підсилюють окислювальний стрес і запалення.

П’ятий крок – сон не більше 8 годин на добу. Більш тривалий може вказувати на підвищений ризик деменції.

Шостий крок – здорова їжа. П’ять порцій фруктів і овочів в день, свіжі, необроблені продукти, скорочення солі знижують ризик деменції.

Сьомий крок – купання в холодній водоймі або під душем. З’ясували, що це захищає мозок від дегенеративних захворювань, оскільки в ньому з’являється білок шоку, який уповільнює розвиток деменції.

Восьмий крок – спілкування, соціальне життя, які знижують ризик Альцгеймера на 12%. Депресія, навпаки, збільшує ймовірність недоумства на 70%, впливає на сон, дієту і фізичне здоров’я.

Дев’ятий крок – нормальна вага. Надлишковий жир в тілі збільшує ризик багатьох захворювань, включаючи недоумство. Здорове збалансоване харчування і регулярні фізичні вправи допоможуть схуднути.

Десятий крок – запобігання травм голови, які є фактором деменції. Займаючись будь-яким активним спортом, слід захищати голову різними можливими способами.

Одинадцятий крок – здоров’я серця і кровоносних судин. Це допомагає запобігти інсульту, хворобі серця і діабету 2 типу, які підвищують ризик деменції.

Дванадцятий крок – контроль тиску. Судинна деменція пов’язана з високим кров’яним тиском. У людей, що приймають ліки, вдвічі менша її ймовірність.

Поділись


Новини партнерів