Вчені: ознакою високого холестерину може бути біль у різних частинах тіла

Небезпечно високий для здоров’я рівень холестерину здатний проявлятися незвичайною ознакою – болем у різних частинах тіла, ногах, руках або щелепах.

Холестерин – це воскоподібна жироподібна речовина, що виробляється печінкою. Він життєво важливий для утворення клітинних мембран, синтезу вітаміну D і деяких гормонів. Таким чином, холестерин необхідний для організму, проте його надлишок піддає людину високому ризику серйозних порушень здоров’я, включаючи серцевий напад або інсульт.

Проблема високого холестерину зустрічається дуже часто: зазвичай вона пов’язана з нездоровим і малорухливим способом життя. Медичні експерти констатують, що ознакою небезпечно високого рівня холестерину може бути незвичайний біль в різних частинах тіла, про це повідомляє видання Express.

«Попереджувальні ознаки можливого високого рівня холестерину включають біль в руках і ногах. Це відбувається через накопичення холестерину, який може закупорювати кровоносні судини кінцівок», – кажуть вчені.

Біль в ногах. Фахівці, посилаючись на дані клініки Клівленда, попереджають, що підвищення концентрації холестерину в крові пов’язане з високим ризиком розвитку захворювання периферичних артерій – в цьому випадку холестеринові бляшки накопичуються в артеріях, що ведуть до кінцівок. В результаті при ходьбі можуть виникати дискомфорт, біль в ногах і ступнях, ходьба мимоволі обмежується. Дане захворювання вкрай небезпечне, воно може прогресувати до втрати кінцівок.

Біль в руках. Ще одна ознака високого холестерину, обумовлена накопиченням жирових відкладень, що закупорюють артерії. Ці відкладення складаються з холестерину, жирних речовин, продуктів життєдіяльності клітин, кальцію і фібрину. Їх надлишок в артеріях сприяє порушенню кровопостачання судин рук, що викликає хворобливі відчуття.

Біль у щелепі. За даними Harvard Health, біль в щелепі і шиї може бути відображенням дискомфорту при стенокардії, який виникає через поганий приплив крові до серцевого м’язу. Подібне погіршення кровотоку викликається холестериновими відкладеннями в артеріях, що живлять серце. Не отримуючи потрібної кількості крові, міокард дає сигнали тривоги, які передаються блукаючим нервом, також пов’язаним з шиєю, щелепою і головою, лівою рукою. При проблемах з серцем його больові сигнали відчуваються саме в цих частинах тіла.

Американська кардіологічна асоціація рекомендує здоровим дорослим людям старше 20 років перевіряти особистий рівень холестерину кожні чотири-шість років, а при наявності сімейного анамнезу навіть частіше. У ній нагадують, що високий рівень холестерину може довго не викликати якихось суттєвих симптомів.

Поділись


Новини партнерів