Неврологи з’ясували, які процеси можуть викликати недоумство

На думку вчених з Портсмутського університету, один з основних чинників погіршення стану мозку і розвитку хвороби Альцгеймера – це поступова втрата мієліну (формує оболонку нервових волокон). Дослідження показало, що клітини, які керують відновленням мієліну, стають менш ефективними з віком.

Також було виявлено ключовий ген, на який найбільше впливає старіння, що послаблює здатність клітин замінювати втрачений мієлін. Раніше вже було встановлено, що маркером старіння мозку є прогресуюча втрата білої речовини і мієліну, але причини цих процесів в значній мірі були невідомі.

Клітини мозку, що виробляють мієлін, повинні замінюватися стовбуровими клітинами, здатними перетворитися в будь-який необхідний тип клітин. Якщо це не відбувається, то запас мієліну і білої речовини виснажується. Це призводить до негативних наслідків для мозку і до ослаблення когнітивних здібностей. Фахівці планують розробити методи омолодження клітин, які виробляють мієлін. До слова сказати, втрата мієліну загрожує не тільки хворобою Альцгеймера, але й розсіяним склерозом.

Поділись


Новини партнерів