Дерматолог дала поради щодо догляду за шкірою у різні фази менструального циклу

Чи знали ви, що ваша шкіра реагує на гормональні зміни або дисбаланс? Гормональний фон жінки змінюється протягом всього менструального циклу, що відображається на стані вашої шкіри. Дерматолог доктор Кіран Лохіа розповіла, як реагує шкіра жінки на гормональні коливання на різних стадіях менструального циклу та які особливості догляду за шкірою під час кожного з них, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

“Гормони та шкіра безумовно пов’язані. Мало того, що ваша шкіра має власну гормональну та нейроендокринну систему, призначену для боротьби зі стресом, але ваша шкіра також відображає внутрішні процеси організму”, – говорить доктор Лохія.

Якщо ваш гормональний баланс буде порушено, це одразу позначиться на вашій шкірі.

У менструальному циклі виділяють три фази: фолікулярна, фаза овуляції та лютеїнова фаза. Ви можете змінити свій догляд за шкірою та дієту залежно від того, у якій фазі менструального циклу ви перебуваєте. Тоді ви зможете забезпечити шкірі догляд, якого вона потребує саме зараз. Доктор Лохія радить для цього стежити за менструальним циклом та вести журнал харчування.

Фолікулярна фаза: Це фаза, коли починаються місячні. Вона починається в перший день менструації і закінчується овуляцією. У цій фазі рівень естрогену високий, і ви можете помітити зміни у всьому тілі. У цій фазі ви, ймовірно, будете дуже енергійними. Вона триває близько 13 днів. “Це той час, коли ви повинні бути стабільними. Ви можете перейти на відновлюючий догляд за шкірою, який допоможе вам зберегти рівновагу та забезпечить гарний вигляд шкіри”.

Фаза овуляції: Ця фаза починається зі сплеску лютеїнізуючого гормону (ЛГ) та фолікулостимулюючого гормону (ФСГ). ЛГ стимулює вивільнення яйцеклітин. Зазвичай це починається через 16-32 години після сплеску. Під час підвищення рівня ЛГ рівень естрогену знижується, а рівень прогестерону зростає. “На цьому етапі важливо, щоб ви їли набагато більше фруктів та овочів. Також більше відпочивайте”, – рекомендує експертка.

Лютеїнова фаза:  Рівні ЛГ і ФСГ зменшуються протягом цієї фази. Рівень естрогену  протягом більшої частини цієї фази залишається високим. Це передменструальна фаза. “На цьому етапі вам потрібно більше мінеральних речовин, таких як магній, цинк, а також варто обрати догляд за шкірою, що сприяє зменшенню запалення”, – говорить доктор Лохія.

Під час менструації ви також повинні намагатись боротись із запаленням. У цьому вам можуть допомогти продукти з гамамелісом та ромашкою. Якщо ж стан шкіри все ще погіршується декілька разів на місяць, варто звернутись до вашого дерматолога.

Поділись


Новини партнерів