Чоловічий клімакс: на що потрібно звертати увагу після 45-ти років

Зниження тестостерону в організмі може призвести до багатьох неприємних наслідків.

Цілком даремно чоловіки поспішають прикро обзивати жінок клімактеричками, натякаючи на незворотні наслідки, що відбуваються в організмі після закінчення дітородного віку. Під це чоловіки списують будь-яке невдоволення жінки, особливо, якщо воно зачіпає їх чоловіче его.

А між тим, чоловіки від клімаксу теж не застраховані. Правда, називається він по-науковому «віковим андрогенним дефіцитом», пов’язаним з різким зменшенням тестостерону в крові.

Але проявляється приблизно тими ж симптомами, що й у жінок: нервозністю і дратівливістю, підвищеною пітливістю, зниженням працездатності і збільшенням жирового прошарку. А найсумніше – порушенням ерекції і зниженням лібідо. Тим самим, чого до смерті боїться будь-який представник сильної статі.

Причому, наступити ці вікові зміни можуть і в 75 років, і в 45. Передбачити, коли тестостерон вирішить, що йому набридли всі ці емоційні та фізичні гойдалки, коли спокою немає ні вдень, ні вночі, досить складно, але можна.

Залежить це від різних факторів, включаючи здоров’я чоловіка, спосіб життя і отриману від предків спадковість.

Сумна новина – чоловічий клімакс молодшає. Обнадійлива – приблизно в половині випадків він все ж настає у віці ближче до 70 років. Принаймні, так стверджують медики, засновуючи свої висновки на свідченнях самих пацієнтів. Вірити їм чи ні – особиста справа кожного, але і засмучуватися завчасно теж не варто.

У будь-якому випадку варто мати на увазі, що після 45-ти років організм стає дуже вразливим, а тому здоров’ю слід приділяти набагато більше часу, ніж в молодості.

Поділись


Новини партнерів