Вчені: кислотний рефлюкс може збільшити ризик раку гортані і стравоходу

Результати великого проспективного дослідження показують, що гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ), яка також викликає симптоми печії, пов’язана з більш високим ризиком різних видів раку гортані (або голосового апарату) і стравоходу. Дослідження опубліковане в журналі «Рак», що рецензується Американським онкологічним товариством.

ГЕРБ, шлунково-кишкове захворювання, яким страждає мільйони людей, виникає, коли шлункова кислота повертається в стравохід, де може викликати пошкодження тканин. Дослідження показують, що це пошкодження може спровокувати у пацієнтів ризик розвитку типу раку, що називають аденокарциномою стравоходу.

Щоб отримати додаткову інформацію про цей зв’язок і потенційні зв’язки з іншими типами раку, група під керівництвом Крістіана К. Абнета, доктора філософії, Національного інституту раку, що входить до складу Національних інститутів охорони здоров’я (NIH), вивчила інформацію про 490605 дорослих людей, які взяли участь в дослідженні NIH -AARP, присвяченому дієті і здоров’ю, в ході якого в 1995-1996 роках були розіслані анкети 3,5 мільйонам членів AARP у віці від 50 до 71 року, які проживали в Каліфорнії, Флориді, Луїзіані, Нью-Джерсі, Північній Кароліні, в Пенсільванії, або у великих містах Атланта, Джорджія, і Детройт, Мічиган.

Використовуючи дані про заявки Medicare, дослідники підрахували, що у 24 відсотків учасників в анамнезі була ГЕРБ. Протягом наступних 16 років після того, як учасники приєдналися до дослідження, у 931 пацієнта розвинулася аденокарцинома стравоходу, у 876 – плоскоклітинна карцинома гортані, а у 301 – плоскоклітинна карцинома стравоходу. У людей з ГЕРХ ризик розвитку кожного з цих типів раку був приблизно в два рази вищим, і підвищений ризик був однаковим для всіх груп, розділених по статі, курінню і споживанню алкоголю. Дослідники змогли відтворити результати, коли обмежили аналіз підмножинних даних Medicare по 107 258 дорослим.

Команда підрахувала, що приблизно 17 відсотків цих видів раку гортані і стравоходу пов’язані з ГЕРБ.

«Одного цього дослідження недостатньо, щоб привести до конкретних дій з боку громадськості. Потрібні додаткові дослідження, щоб відтворити ці результати і встановити ГЕРБ як фактор ризику раку та інших захворювань», – сказав д-р Абнет. «Необхідні подальші дослідження, щоб оцінити, чи змінить лікування, спрямоване на симптоми ГЕРБ, очевидні ризики».

Поділись


Новини партнерів