Експерти розповіли про користь яєць для здоров’я, та пояснили скільки їх потрібно їсти

Фахівці Німецького товариства харчування поділилися думкою про реальну користь курячих яєць для організму і здоров’я людини.

За словами експертів, яйця і раніше мали досить поганий імідж. Причина тому – багато досліджень, в яких вчені висловлювали своє занепокоєння з приводу високого вмісту в них холестерину. Добре відомо, що надлишковий холестерин викликає відкладення в кровоносних судинах, сприяючи порушенню кровотоку, серцевим нападам, інсультам.

Однак, розмірковують експерти, нові дослідження показують, що яйця, навпаки, можуть допомагати знижувати ризик небезпечних судинних патологій.

«Згідно з отриманими даними, в учасників, які їли до п’яти яєць на тиждень, ризик цих захворювань був приблизно на десять відсотків нижчий, ніж у людей, які вживали яйця тільки у виняткових випадках», – цитує фахівців з Німеччини видання FOCUS.

Експерти вважають, що залежність рівня холестерину від їжі визначається в першу чергу генами. Вони відзначають, що відомі випадки, коли вживання яєць людьми перевищувало всі мислимі норми. При цьому рівень холестерину залишався в здорових межах, спостерігався надмірно високий рівень ліпідів в крові або слідів атеросклерозу. Всмоктування холестерину в кишечнику таких людей було значно зниженим в силу успадкованої генетичної особливості.

«Питання генів полягає в тому, чи швидко людина розщеплює жир в крові або, навпаки, схильна до його накопичення», – підкреслили медики.

Тому, розмірковуючи про те, наскільки корисними насправді є яйця, в Німецькому товаристві харчування рекомендують не демонізувати продукт, який цілком вписується в поняття про здорове харчування.

Скільки можна їсти? Людям, які не страждають серцевими захворюваннями, підвищеним рівнем ліпідів у крові або діабетом, рекомендується приймати від трьох до чотирьох яєць на тиждень. Шведське дослідження показало, що вживання і до шести яєць на тиждень не збільшує ризик серцевого нападу або інсульту.

Як краще вживати? Експерти рекомендують звертати увагу на приготування: рідко зварені яйця засвоюються найкраще.

Наскільки вони корисні насправді? Суспільство констатує, що в цілому яйця корисніші, ніж очікувалося. Вони добре насичують, оскільки забезпечують організм великою кількістю цінних речовин.

На одне яйце вагою приблизно 60 грам припадає до 8 грамів високоякісного протеїну, необхідного для енергії і розвитку м’язів.

Продукт містить вітаміни A, B2, D і E, тобто всі важливі вітаміни, крім вітаміну C.
Антиоксидант в його складі – це лютеїн.

Яйця забезпечують мінералами: залізом, цинком, селеном, кальцієм, натрієм, калієм.
Також містять лецитин. Це речовина, що міститься в природних клітинних мембранах, може уповільнювати абсорбцію холестерину в організмі.

Людям, які постійно їдять яйця і побоюються за рівень холестерину, експерти радять звернутися до лікаря і здати аналіз крові. Однак, підкреслюють вони, на вміст холестерину впливає скоріше загальна концепція харчування, а не споживання конкретного продукту.

Поділись


Новини партнерів