Вчені пояснили, скільки молока безпечно пити дорослій людині

Ряд вчених рекомендують дорослим людям пити молоко тільки строго в помірній кількості.

Його прийнято вважати корисним продуктом. Дійсно, склянка молока містить велику кількість кальцію – поживної речовини, пов’язаної зі зміцненням кісток і ростом м’язів.

Але чи можна дорослій людині пити його стільки, скільки захочеться, і чи є побічні ефекти від вживання занадто великої кількості молока?

Вчені Гарвардського університету проводили дослідження, яке показало, що користь молока в справі зміцнення кісток перебільшена. Фахівці зробили висновок, що збільшення кількості молока в раціоні не приводить до зменшення кількості переломів кісток: даний висновок був зроблений після дослідження за участю 77 000 медсестер, за якими спостерігали протягом 10 років. Між жінками, які вживали та не вживали молоко, не було виявлено будь-яких істотних відмінностей в кількості переломів рук або стегна.

У свою чергу, дослідження, що проводилося в Швеції, показало, що регулярне споживання занадто великої кількості молока може бути пов’язано зі смертністю і підвищеним ризиком переломів. Для дослідників «занадто багато молока» означало три або більше трьох склянок на день. Вони констатували, що таке захоплення молоком було особливо небезпечним для дорослих жінок. Експерти встановили, що вживання трьох і більше склянок молока щодня може подвоїти ризик смерті в порівнянні з вживанням менше однієї склянки. У чоловіків такої закономірності не виявлено.

Чи варто зовсім відмовлятися від молока? Результат дослідження повинен насторожувати, але це не означає, що потрібно повністю уникати вживання цього напою, – про це заявили медичні експерти видання Times of India. Крім кальцію, молоко також містить інші важливі поживні речовини: вітамін D, вітамін B12, білок. Тому, вважають вони, за відсутності індивідуальних протипоказань все ж слід пити молоко, але в помірних кількостях.

«Склянка молока в день – ідеальний вибір. Краще уникати вживання більше двох склянок молока щодня», – резюмували експерти.

Побічні ефекти. До чого може привести вживання занадто великої кількості молока?

  • Втома: є дослідні дані, які говорять, що багато молока може призвести до підвищеної кишкової проникності, сприяючи в’ялості, занепаду сил. Це пов’язано з наявністю в молоці казеїну a1, здатного надавати запальну дію на слизову оболонку кишечника.
  • Вугрі: за даними журналу Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, споживання жирних молочних продуктів може бути пов’язане з появою прищів.
  • Здуття: молоко також може сприяти проблемам з травленням, здуття живота. За словами вчених, навіть якщо у людини немає непереносимості лактози, підвищена чутливість до неї може виникати все одно.
Поділись


Новини партнерів