Ці звички допоможуть зберегти здорове серце до самої старості

Щорічно зростає кількість діагностованих захворювань серцево-судинної системи, а інфаркт міокарда займає третє місце серед причин смертності населення. Патології «молодіють», набуті вади і атеросклероз все частіше проявляються у віці до 40-45 років. Серед можливих причин лікарі називають небажання стежити за власним здоров’ям, малорухливий спосіб життя сучасного мешканця мегаполіса.

Для збереження здоров’я серця і судин не обов’язково приймати синтетичні препарати і вітаміни. На підставі багаторічних клінічних досліджень і спостережень кардіологи виділили 10 корисних звичок, здатних відкласти «знайомство з інфарктом» до глибокої старості.

Серцевий м’яз щодня перекачує більше 7000 літрів крові, забезпечуючи організм киснем і корисними речовинами. На його роботу впливає стан коронарних судин, артеріальний тиск і спосіб життя людини. Тому займатися профілактикою ускладнень слід в будь-якому віці, не чекаючи «тривожних дзвіночків» у вигляді задишки, гіпертонії або серцевої недостатності.

Активно рухайтеся кожного дня

Як і будь-який м’яз, серце вимагає регулярних тренувань. Під час занять спортом зміцнюються стінки перикарда, шлуночки працюють злагоджено, забезпечуючи стійкий ритм. Під час стресу або переляку орган легко витримує перепади тиску, поліпшується його стійкість до інсуліну.

Лікарі рекомендують займатися активними видами спорту 150-200 хвилин на тиждень. Для більшої користі розділіть час на 5-6 днів, приділяючи вправам 30-40 хвилин. Хороше навантаження дає їзда на велосипеді, плавання, рухливі ігри та біг. Доведено, що щоденні прогулянки в швидкому темпі в 2,5 рази знижують ризик захворювань серця.

Контролюйте артеріальний тиск

При показниках 140/90 артерії звужуються, порушується кровопостачання внутрішніх органів. Це на 40-50% збільшує ризик інсульту, провокує серцеву недостатність. Навантаження зношує серце, змушуючи його битися в прискореному темпі. При появі перших ознак гіпертензії зверніться до лікаря, приймайте препарати, які нормалізують тиск.

Боріться із зайвою вагою

Ожиріння будь-якого ступеня в кілька разів збільшує ризик серцевих патологій. Воно супроводжується розвитком атеросклерозу, закупоркою коронарних артерій. Найбільшу небезпеку становить абдомінальний жир, який накопичується навколо внутрішніх органів. Слідкуйте за вагою, не допускайте переїдання, частіше влаштовуйте розвантажувальні дні.

Відмовтеся від шкідливих звичок

Алкоголь і куріння збільшують шанси померти від інфаркту на 40-45%. Сигарети містять небезпечні смоли і токсини, що уповільнюють процес відновлення клітин серцевого м’яза, що знижують рівень кисню в крові. Це одна з причин некрозу тканин перикарда і серцевої недостатності.

Контролюйте «шкідливий» холестерин

Щорічно робіть аналіз крові для визначення рівня холестерину. При підвищеному вмісті небезпечного показника переходьте на правильне харчування, скоротіть вживання вуглеводної їжі: солодощів, хліба, випічки, цукру в будь-якому вигляді, копченостей і переробленого м’яса. Доповніть свій раціон свіжими овочами та фруктами, бобовими, насінням льону.

Виміряйте рівень цукру в крові

Преддіабет і друга стадія цукрового діабету протікають без симптомів. Високий рівень глюкози змінює склад крові, руйнує судини і клітини серця. Виявити небезпечне захворювання на ранній стадії допомагають аналізи або тест за допомогою глюкометра. Контролювати цукор можна за допомогою спеціальної дієти, прийому препаратів і активного способу життя.

Уникайте стресу

Важкі умови праці, стресові ситуації на роботі і в сім’ї можуть привести до інфаркту, в 3 рази збільшуючи ризик небезпечних хвороб серця. Вчіться керувати негативними емоціями, приймайте заспокійливі препарати за призначенням лікаря. Позбавляйтеся від емоційної напруги за допомогою спорту, хобі або спілкування з друзями, не нехтуйте допомогою досвідченого психолога.

Не відмовляйтеся від корисних жирів

Бажаючи уникнути атеросклерозу, люди відмовляються від м’яса і молока на користь овочів. Лікарі рекомендують обов’язково включати в раціон нежирну курятину, яловичину і індичатину, які постачають серцевому м’язу цінні білки і амінокислоти. Але не забувайте, що м’ясний продукт повинен займати не більше чверті тарілки, подаватися у відвареному або запеченому вигляді без жирного соусу.

Приймайте риб’ячий жир

Морська риба – основний «постачальник» цінної жирної кислоти Омега-3. Вона підтримує еластичність серцевого м’яза, захищає від вільних радикалів, запобігає процесу окислення. Декілька разів на тиждень подавайте на стіл оселедець, скумбрію, тунця або камбалу. Для профілактики атеросклерозу і стенокардії 2 рази в рік приймайте препарати на основі риб’ячого жиру.

Правильно і повноцінно харчуйтеся

Строгі дієти виснажують організм, зменшуючи вміст магнію, калію і натрію, необхідних серцю для повноцінної роботи. Для профілактики захворювань харчуйтеся правильно, базуючи свій раціон на нежирних молочних і м’ясних продуктах, кашах, овочах і фруктах. Скоротіть кількість страв з картоплі, білого рису, борошна, щоб підтримувати оптимальний рівень цукру.

Серцево-судинні захворювання складно лікувати, тому лікарі рекомендують займатися їх комплексною профілактикою. Правильне харчування, контроль рівня холестерину і заняття спортом – звички, здатні зберегти здоров’я вашого серця на довгі роки.

Поділись


Новини партнерів