Навіть один алкогольний напій в день може призвести до серйозного захворювання – дослідження

Згідно з дослідженням вчених Університетського центру серця і судин, з Гамбург-Еппендорфа в Німеччині, навіть помірне вживання алкоголю пов’язане з підвищеним ризиком фібриляції передсердь (AFib). Це хронічне захворювання пов’язане з нерегулярним серцебиттям, яке може привести до утворення тромбів, інсульту, серцевої недостатності та інших ускладнень.

Німецькі дослідники вивчили дані більше 100 тисяч жителів Швеції, Норвегії, Фінляндії, Данії та Італії за 28 років. Добровольці надали їм всі особисті дані, включаючи споживання алкоголю.

Після 14 років у групи чоловіків і жінок розвинулася AFib, яка спостерігалася при вживанні всіх видів алкоголю – вина, пива і більш міцних спиртних напоїв.

Дослідники виявили, що у тих, хто випивав один алкогольний напій в день (близько 120 мл вина), ризик серцево-судинних захворювань був підвищений на 16% в порівнянні з тими, хто не вживав алкоголь. І чим вищою була доза, тим вищою була загроза фібриляції передсердь. Два напої в день підвищували ризик на 28%, а чотири або більше – на 47%.

У зв’язку з цим виникло питання про червоне вино, яке вважається корисним в помірних кількостях. Дійсно, в ході інших досліджень вчені віднесли червоне вино до корисних для серця продуктів завдяки антиоксидантам і протизапальним фенольним сполукам. Крім цього, в Університеті штату Луїзіана навіть почали розробку стентів з ресвератролу та кверцетину – двох антиоксидантів, які є в складі червоного вина, і призначені для запобігання згортання крові і запалень.

Незважаючи на це, німецькі вчені зробили остаточний висновок, що споживання алкоголю в цілому, і вина зокрема, не захищає від фібриляції передсердь навіть при вживанні малих доз. За словами старшого автора дослідження і консультанта-кардіолога університету професора Ренати Шнабель, немає порогу, нижче якого алкоголь виконує захисну функцію, адже вчені не знали, яке вино пили учасники.

Крім цього, на здоров’я серця впливають і інші фактори вживання алкоголю – соціально-економічний статус, спосіб життя і харчування людини. Все це і викликало суперечливі дані в різних дослідженнях.

Тим часом, за словами американських фахівців, тільки в США 2,7 мільйона жителів страждають від фібриляції передсердь, і це є причиною майже 0,5 мільйона щорічних госпіталізацій в країні. За прогнозами, до 2030 року діагноз вже поставлять понад 12 мільйонам чоловік.

Таким чином, зменшити ризики небезпечного стану може тільки відмова від алкоголю, і тільки сама людина може прийняти рішення щодо того, чи варто їй ризикувати.

Поділись


Новини партнерів