Дослідження: одна невелика порція алкоголю в день пов’язана з високим ризиком фібриляції передсердь

Дослідження, проведене за участю майже 108 000 чоловік, показало, що люди, які регулярно вживають помірну кількість алкоголю, піддаються підвищеному ризику фібриляції передсердь – стану, при якому серце б’ється з ненормальним ритмом.

Дослідження, опубліковане 13 січня в European Heart Journal, показало, що в порівнянні зі вживанням алкоголю взагалі, всього одна порція алкоголю в день була пов’язана з підвищенням ризику фібриляції передсердь на 16% в порівнянні з середнім (медіанним) значенням періоду спостереження. Час безвідмовної роботи майже 14 років.

Це означає, що, хоча у чотирьох непитущих з 100 може розвинутися фібриляція передсердь за період дослідження, у п’яти зі 100 може розвинутися це захворювання, якщо вони вживали алкоголь, починаючи з трохи більше одного алкогольного напою в тиждень, і більше 75% з них вживали до одного напою в день. Дослідники класифікували один алкогольний напій як такий, що містить 12 г етанолу, що еквівалентно невеликому (120 мл) келиху вина, невеликому пиву (330 мл) або 40 мл міцних напоїв.

Добре відомо, що люди, які регулярно вживають багато алкоголю, піддаються підвищеному ризику розвитку серцевої недостатності, а серцева недостатність може збільшити частоту фібриляції передсердь. Кілька досліджень показали дещо вищий ризик серцевих захворювань у людей, які ніколи не вживають алкоголь; вони часто показують, що цей ризик знижується для людей, які п’ють в невеликих кількостях, а потім різко зростає в міру вживання алкоголю, утворюючи на графіках J-подібну форму. До сих пір не було ясно, чи правильно це для фібриляції передсердь.

Однак в поточному дослідженні, проведеному професором Ренате Шнабель, консультантом-кардіологом з Університетського центру серця і судин, Гамбург-Еппендорф (Німеччина), дослідники виявили, що, хоча низькі дози алкоголю були пов’язані з меншим ризиком серцевої недостатності в порівнянні з непитущими, аналогічне зниження ризику в формі літери «J» не спостерігалося для фібриляції передсердь. Це говорить про те, що підвищений ризик фібриляції передсердь у людей, що вживають невелику кількість алкоголю, не був викликаний серцевою недостатністю.

Поділись


Новини партнерів