«Хороший» холестерин може бути смертельно небезпечним

Коли рівень так званого “хорошого” холестерину стає занадто високим, то це збільшує ризик смерті. До такого висновку прийшли вчені з Університету Копенгагена в Данії.

“Хороший” холестерин завжди вважався корисним для здоров’я. Ця жирова субстанція вкрай важлива для нормального функціонування організму. Однак дослідження продемонструвало, що люди з дуже високими показниками “хорошого” холестерину мають більш високу ступінь смертності в порівнянні з тими, у кого його рівень є нормальним.

Для чоловіків з дуже високими показниками “хорошого” холестерину рівень смертності на 106% вище, ніж в звичайних умовах, а для жінок це збільшення ризику становить 68%. Такими є результати дослідження за участю 116 000 осіб, за якими спостерігали протягом 6 років. За цей період було зафіксовано 10 500 смертей.

“Результати цього дослідження радикально змінюють наше розуміння значення “хорошого” холестерину або ліпопротеїнів високої щільності, – кажуть автори дослідження. – Лікарі давним-давно рекомендують пацієнтам збільшувати їх показник і навіть вітають тих, хто домагається найвищих позначок. Але ми не повинні більше так чинити, оскільки тепер доведено, що це радикально збільшує рівень смертності”.
Дослідники також з’ясували, що люди з екстремально низьким показником “хорошого” холестерину теж мають підвищений ризик смертності. Середнім рівнем ліпопротеїнів високої щільності в крові є показник 1,9 ммоль / л для чоловіків і 2,4 ммоль / л для жінок. При дотриманні цих цифр рівень смертності є мінімальним. Автори дослідження закликають перестати називати високий показник ліпопротеїнів високої щільності важливим фактором здоров’я.
Поділись


Новини партнерів