Онколог розповіла, які овочі та фрукти корисно їсти зі шкіркою

Онколог розповіла, які овочі та фрукти корисно їсти зі шкіркою

Лимони, апельсини, яблука, картопля входять в число овочів і фруктів, які корисно їсти разом зі шкіркою, – про це розповіла лікар-онколог, Олена Смірнова.

Вона пояснила, що деякі овочі і фрукти корисні, коли з’їдаються зі шкіркою, оскільки вона містить більше клітковини і вітамінів, ніж м’якоть. До таких дарів природи, за словами лікаря, відносяться баклажани і кабачки. Шкірка перших насичена антоціанами – потужними антиоксидантами, які перешкоджають руйнуванню клітин, запалень і навіть роблять молодшими зовні. Кабачкова шкірка багата хлорофілом, теж володіє антиоксидантним ефектом, вітаміном С.

Також, онколог помітила, що корисно вживати в їжу шкірку цитрусових, що містить величезну кількість вітаміну C, клітковини, антиоксидантів. Медик порадила подрібнювати її і додавати в йогурти, сир, напої.

Яблука не варто очищати від шкірки, так як вона насичена вітамінами, мінералами: А, C, кальцієм, фосфором, залізом. Потрібно їсти разом зі шкіркою огірки – очищені вони набагато менш корисні. Їх шкірка забезпечує організм калієм, вітамінами групи В, попередником вітаміну А бета-каротином.

Інший овоч, який Смірнова радить вживати зі шкіркою, – картопля: так ми отримуємо більше вітаміну C, клітковини. Але слід знати, що позеленілу картопляну шкірку їсти не можна, вона містить токсичну сполуку соланін.

Лікар поділилася головним правилом: щоб не помилитися і не нашкодити випадково організму, вживати неочищеними слід сезонні овочі і фрукти.

«Якщо овочі та фрукти несезонні, вирощені за допомогою добрив, шкірка накопичує нітрати», – попередила Олена Смірнова.

Поділись


Новини партнерів