Лікар назвала найшкідливіші продукти для печінки

Правильне функціонування печінки має величезне значення для організму, оскільки цей орган сприяє переварюванню їжі, виведенню токсичних речовин.

«Печінка бере участь в травленні, виділяє жовч, запасає поживні речовини, синтезує ферменти, білок, глюкозу і є найбільшим детоксикантом, очищує організм від шкідливих речовин, які потрапляють в нього. Підтримувати орган в хорошому стані можуть заважати різні фактори: генетика, віруси, ожиріння, а також вживання деяких продуктів», – розповіла лікар з Іспанії.

Фахівець лікарні HM Delfos (Іспанія), лікар Родрігес назвала гірші продукти для печінки.

Алкоголь. За словами фахівця, для органу не існує поділу на хороший і поганий алкоголь, шкідливий і корисний – будь-який є для неї токсином. При метаболізмі спиртного збільшується рівень тригліцеридів (жиру), сечової кислоти. У процесі окислення утворюються сполуки, які можуть привести до таких патологій, як стеатоз, алкогольний гепатит, фіброз і цироз печінки.

Промислова випічка. Її вживання сприяє накопиченню вісцерального жиру навколо печінки. Також гіршими для цього органу є інші продукти глибокої переробки – вироби фастфуду, напівфабрикати.

Цукор. Дослідження вчених з Університету Дьюка показало: його надлишок також може шкодити печінці, перетворюючись в жир, що скупчується в органі і приводить до стеатозу (жирна печінка).

Сіль. Регулярне споживання великої кількості солі може викликати ряд змін в печінці – від деформації її клітин до патології процесів клітинного ділення, що сприяє розвитку фіброзу.

Перероблене м’ясо. Лікар закликає суворо контролювати споживання червоного м’яса і звести до мінімуму кількість продуктів його переробки: гамбургерів, ковбас, сосисок. Для отримання білка потрібно робити ставку на біле м’ясо, рибу, бобові.

«В цілому, щоб підтримувати гарне самопочуття і здорову печінку, необхідно збільшити споживання продуктів рослинного походження в порівнянні з продуктами тваринного походження», – заявила медик.

Жир. На думку лікаря з Іспанії, гіршими для печінки є джерела гідрогенізованих жирів, особливо такого їх типу, як трансжири. Їх споживання підвищує ризик розвитку НАБЖ, неалкогольної жирової хвороби печінки, яка може стати причиною цирозу, раку.

Поділись


Новини партнерів