Отоларинголог розповів, як позбутися залежності від судинозвужувальних крапель

Отоларинголог розповів, як позбутися залежності від судинозвужувальних крапель

Однією з найпоширеніших хвороб є риніт (в народі – нежить). Існує безліч факторів, за якими здатна розвинутися закладеність носа. Полегшити стан покликані судинозвужувальні краплі, які, як відомо, викликають залежність при неправильному їх використанні. Як позбутися від цієї залежності, розповів отоларинголог.

Механізм роботи крапель для носа

Необхідно зрозуміти, як працюють краплі для носа, щоб розібратися в причинах залежності. Запалення або набряки проявляються на будь-який інфекційний або алергічний агент. Судини розширюються, по ним активно переміщаються імунні клітини, покликані для купірування захворювання. Помітні набряки провокують порушення повітрообміну, іншими словами, виникає закладеність носа, гайморити і фронтити.

Судинозвужувальні краплі рекомендують застосовувати для зниження набряклості. Використання подібного засобу не повинно бути безконтрольним, так як воно може звужувати судини не тільки в слизовій носа.

Як розпізнати залежність від крапель

Захоплення препаратом здатне знижувати / підвищувати тиск, провокує блідість шкірних покривів, сонливість, непритомність. Тривале застосування спреїв може обернутися частими носовими кровотечами, гіпертрофією слизової оболонки. Тобто в слизовій залишиться мало судин, але виросте сполучна тканина. Це означає, що краплі викличуть ще більші набряки.

Як виникає залежність

Неправильне використання крапель для носа – основна причина виникнення залежності. Застосовувати засіб слід не більше 3-5 днів, так можна уникнути звикання. У цей час збільшується кількість рецепторів, на які впливає препарат для судинозвужувального ефекту. Дози крапель з кожним днем ​​буде недостатньо, захочеться використовувати більшу й більшу кількість рідини.

Як позбутися від залежності від крапель

Було б логічно з самого початку правильно провести терапію для позбавлення від нежиті. Але якщо залежність вже утворилася, то логічним вирішенням проблеми стане прагнення позбутися від судинозвужувальних спреїв, замінивши їх гормональними засобами. Топічні стероїди відмінно працюють в слизовій носа, не потрапляючи в кров, не надаючи токсичного ефекту на організм. Достатньо декількох вприскувань на добу, так як дія триває до 24 годин. Але слід приготуватися до тривалого лікування: може зайняти від 2 місяців до півроку. Важливо підібрати правильний препарат, дозу. Посилити ефект фізіотерапією або голкорефлексотерапією.

У будь-якому випадку для позбавлення від залежності слід звернутися до лора. Лікар повинен в тому числі обстежити пацієнта на алергічні реакції, вони здатні посилити запальні процеси. Тому може знадобитися більш сильна терапія.

Головне, пам’ятайте, що на даний момент позбутися залежності цілком реально. Важливо грамотно підійти до лікування і налаштуватися на позитивний лад.

Поділись


Новини партнерів