Регулярне вживання аспірину пов’язане з більш низьким ризиком колоректального раку та інших видів раку шлунково-кишкового тракту, відповідно до огляду, опублікованого в номері журналу Annals of Oncology.
Христина Бозетті, професор з IRCCS (Istituto di Ricerche Farmacologiche Mario Negri) в Мілані, і її колеги, провели систематичний огляд і мета-аналіз всіх обсервацій, що оцінюють зв’язок між аспірином і раком шлунково-кишкового тракту, опублікованих до березня 2019.
Аспірин знижує ймовірність раку травного тракту
Вчені виявили, що регулярне використання аспірину пов’язане зі зниженим ризиком розвитку колоректального раку (відносний ризик [ВР], 0,73 [95-відсотковий довірчий інтервал (ДІ), 0,69-0,78]; 45 досліджень), плоскоклітинного раку стравоходу (ОР 0,67). [95% ДІ, 0,57-0,79]; 13 досліджень), аденокарциноми стравоходу і шлункове кардіо (ОР 0,61 [95% ДІ, 0,49-0,77]; 10 досліджень), рак шлунку (ОР 0,64 [95% ДІ, 0,51-0, 82]; 14 досліджень), рак гепатобіліарного тракту (ОР 0,62 [95% ДІ, 0,44-0,86]; п’ять досліджень) і рак підшлункової залози (ВР 0,78 [95% ДІ Від 0,68 до 0,89]; 15 досліджень).
Особливості дослідження
Не було ніякого зв’язку з раком голови і шиї (ОР 0,94 [95% ДІ, 0,76-1,16]; 10 досліджень). Результати були схожі відповідно до поділу по статі, географічним районам і іншим обраним коваріантам. Доза аспірину від 75 до 100 мг / день знижує ризик розвитку колоректального раку на 10%, доза 325 мг / день пов’язана зі зменшенням ризику на 35%. Було наголошено на зворотний зв’язок між тривалістю прийому аспірину і зниженням ризику для всіх видів раку, крім раку голови і шиї.
«Приймати аспірин для профілактики раку кишечника або будь-яких інших видів раку слід тільки після консультації з лікарем, який може прийняти до уваги індивідуальний ризик людини», – йдеться в заяві співавтора.