Брак цього вітаміну загрожує розвитком раку

Вчені з Німеччини прийшли до висновку про те, що деякі особливості в харчуванні людей пов’язані з розвитком патологічних процесів в кровотворенні, через які може розвинутися рак крові. Їх дослідження стало черговим підтвердженням того, як важливо для здоров’я харчуватися повноцінно, без обмеження якихось груп продуктів,.

Фахівці з Німецького центру вивчення раку при університеті Гейдельберг опублікували дані, отримані в ході проведеного ними дослідження. Згідно з цими даними, розвиток раку крові може корелювати нестачею вітаміну А, одержуваного з їжею.

За словами вчених, рак крові в ряді випадків виникає на тлі виснаження резерву стовбурових клітин, що відповідають за відтворення червоних кров’яних тілець (еритроцитів). Цей резерв, який знаходиться у здорової людини в «сплячому» стані, використовується організмом в моменти загрози для життя – під час хвороб, масивної втрати крові або хіміотерапії. Але для його підтримки необхідно отримувати достатню кількысть ретиноєвої кислоти, з якою пов’язане вироблення вітаміну А.

«Для стабільного рівня запасних стовбурових клітин вкрай важлива ретиноєва кислота. Без цієї кислоти стовбурові клітини не зможуть повернутися в фазу сну, почнуть перероджуватися в звичайні клітини крові, і таким чином буде розтрачуватися резерв організму », – пояснили дослідники.

Для збереження в організмі запасу стволових клітин медики радять обов’язково вживати в їжу продукти, які є джерелом вітаміну А. Нагадаємо, що його постачальниками в раціоні харчування є печінка, вершкове масло, молоко, жовтки яєць, а також яскраво забарвлені – червоні, зелені, помаранчеві і жовті – фрукти і овочі.

Дослідження, що проводилися раніше дозволяли вченим говорити про зв’язок між дефіцитом вітаміну А і розвитком хвороби Альцгеймера.

Джерело

Поділись


Новини партнерів