Лікарі розповіли, чому при застуді не можна приймати антибіотики 

Займатися самолікуванням неефективно і навіть небезпечно, проте деякі люди часто це практикують. Більш того, іноді самі собі «призначають» антибіотики навіть при застуді, посилаючись на те, що «лікар родичу виписував». Робити це категорично не можна.

Для початку варто відзначити, що невиправданий прийом антибіотиків веде до того, що розвиваються стійкі до них штами. Тому з кожним разом лікарю доведеться призначати пацієнтові все більш сильні ліки. З плином часу мікроби «пристосовуються» до дії антибіотиків і перестають реагувати на них. І наступного разу, коли це буде дійсно необхідно, антибіотики просто не будуть працювати.

Якщо ви застудилися, не варто розглядати антибіотики як панацею. Хоча б тому, що проти застуди і грипу вони просто безсилі. Причина ГРЗ в переважній більшості випадків – це віруси, а не бактерії. Антибіотики абсолютно не впливають на віруси, не здатні їх зруйнувати. Тому прийом цих засобів ніякого значущого ефекту не дасть.

З метою профілактики ризику бактеріальної інфекції антибіотики призначатися також не повинні. Більш того, не можна починати їх приймати і просто тому, що ви вже довго хворієте або у вас тримається температура. Рішення про те, чи варто боротися з хворобою за допомогою антибіотиків, повинен приймати лікар. І тільки після огляду і підтвердження, що причиною нездужання є саме бактерії, а не віруси.

Поділись


Новини партнерів