Лікарі: випадання волосся сигналізує про потенційну небезпеку для здоров’я

Серцеві напади зараз поширені і вкрай небезпечні. Однак їм передують ранні ознаки, які подає організм і які людина повинна розпізнавати.

Так, виявляється, якщо відбувається щось незвичайне з волоссям, воно рідшає і відбувається облисіння, потрібно звернути увагу на стан серця і судин. Це може бути попередженням серцевого нападу, а не просто косметичним проявом, вважають вчені Токійського університету. Експерти, які проаналізували результати 850 досліджень, прийшли до такого висновку.

Серцевий напад виникає, коли подача крові до серця раптово блокується, зазвичай через згустки крові. Стан, відомий як ішемічна хвороба серця, є основною причиною таких нападів. При цьому основні кровоносні судини, які постачають серце, забиваються відкладеннями холестерину – бляшками. Дослідники пояснили, що серцеві напади, біль в грудях виникають через заблоковані артерії, також відомі як стенокардія.

Експерти в галузі охорони здоров’я вважають, що облисіння можна віднести до маркеру ризику серцевих захворювань, особливо у чоловіків з іншими факторами ризику – високим кров’яним тиском і високим рівнем холестерину.

В цьому плані ряд досліджень показали зв’язок між певним типом облисіння і ризиком серцевих захворювань, головним чином, з ішемічною хворобою серця. У цьому числі опинилися і молодші чоловіки.

Відносно характеру облисіння, то виявилося, що лобне облисіння з ішемією не було пов’язано.

За словами доктора Джоани Менсон, у чоловіків з групи ризику загроза серцевих захворювань збільшена майже в три рази в порівнянні з чоловіками, у яких був високий рівень холестерину, але вони не лисіли.

У чоловіків з більш вираженою втратою волосся за 11 років спостерігалося більше серцевих захворювань, ніж у чоловіків з легким і помірним ступенем облисіння.

Біологічний зв’язок між цими явищами може включати підвищення рівня чоловічих гормонів, додала доктор Менсон.

Хоча випадання волосся може бути попереджуючою ознакою серцевого нападу, експерти вважають, що також важливо звертати увагу і на розміри талії.

Симптоми серцевого нападу включають біль в грудях і інших частинах тіла, запаморочення, пітливість, задишку, нудоту, почуття тривоги, кашель або хрипи.

Поділись


Новини партнерів